• 难度: 使用次数:51 入库时间:2015-03-13

    China is the home of tea, 1  has more than 4,000 years of history. People in China drink tea daily. 2    the three major drinks ––tea, coffee and cocoa, tea is 3   by the largest number of people in the world. Tea from China, along  4  silk and porcelain, began to be known by the world over a thousand years ago and has been an important Chinese export  5 .

    Tea 6   mainly in the area south of the Yangtze River, in the provinces of Zhejiang, Jiangxi and Fujian, because of the good 7   and rich soil there. Longjing, Wulong, Puer and Tieguanyin are all  8    kinds of tea.

    Over the past centuries, Chinese people have   9   their unique tea culture, which includes tea planting, tea-leaf picking, tea making, and tea drinking and so on. Tea as well as coffee  10  a popular topic which is often mentioned in dances, songs, poems and novels.

    1A. who          B. which       C. where        D. when

    2A. In           B. For         C. Of           D. By

    3A. eaten        B. played      C . bought      D. drunk

    4A. between      B. with        C. except       D. besides

    5A. at that time B. from now on C. since then   D. since now

    6A. produces     B. grows       C. makes        D. lives

    7A. climate      B. weather     C. water        D. river

    8A. famous       B. important   C. interesting  D. delicious

    9A. liked        B. got         C. become       D. developed

    10A. are         B. be          C. were         D. is

    答案

    1B

    2C

    3D

    4B

    5C

    6B

    7B

    8A

    9D

    10D

    【解析】

    试题分析:这篇短文主要介绍了中国是茶的故乡。中国茶具有悠久的历史,其主要生长在长江以南地区。长期以来,中国人民形成了独特的茶文化,茶和咖啡一样是一个受欢迎的话题。

    1.考查引导词及语境的理解。根据语境,这是一个非限制性定语从句,是对先行词的附件说明。当先行词指人时用who,指物或前面的句子用which,指地点用where,指时间用when。结合选项可知应选B

    2.考查介词及语境的理解。根据语境,这里指的是在三种主要的饮料(茶、咖啡、可乐)当中。“Of+范围”表示“在……当中”,故选C

    3.考查动词及语境的理解。eaten :吃,played :玩,bought:买 drunk:喝。根据语境,茶被世界上最大多数人所饮用。故选D

    4.考查副词及语境的理解。根据语境,中国的茶和丝绸、瓷器早在一千多年以前就已经被世界所公认。along with表示“随同”、“伴随”,故选A,B

    5.考查介词短语及语境的理解。at that time:那时, from now on:从现在起, since then:从那时起, since now:从现在。根据语境,中国茶从一千多年起就已经成为了中国的一项重要出口商品。故选C

    6.考查动词及语境的理解。produces生产, grows:生长, makes:制造, lives:生活。根据下文because of the good ---and rich soil there的描述可知,茶主要生长在土壤肥沃的长江以南地区。故选B

    7.考查名词及语境的理解climate:气候, weather:天气, water:水, river:河流。根据语境,这里指的是好的天气和肥沃的土地。故选B

    8.考查形容词及语境的理解。famous:有名的, important:重要的, interesting:有趣的, delicious:美味的。根据语境,这里指的是龙井茶、乌龙茶、普洱茶、铁观音都是有名的茶。 故选A

    9.考查动词及语境的理解liked:喜欢, got:得到, become:成为, developed:形成、发展。根据语境,在过去的几个世纪,中国人民已经形成了独特的茶文化。故选D

    10.考查be动词及语境的理解。 根据语境,本句主语是tea,表示单数概念,as well as coffee *coo co.net.cn组卷e
    作伴随状语。根据主谓一致原则可知应选D

    考点:社会历史类短文。



    如果没有找到你要的答案,请尝试下下面的试题答案搜索功能。



用户评论纠错:

      暂无评论

我来说几句: