学科首页 试卷详情
2021年黑龙江省大庆市英语中考试题含详解
2021年黑龙江省大庆市英语中考试题含详解
初中
整体难度:中等
2021-07-29
题号
评分
一、阅读理解 (共5题)
添加该题型下试题
1.

Carnival

Carnival is the last big festival in summer in Brazil, which may begin 40 days before Easter every year. During the festival, to celebrate their traditions, Brazilians sing and dance in dance halls and clubs, on the streets and beaches or anywhere else in Brazil.

Dragon Boat Festival

Dragon Boat Festival is one of the most popular traditional festivals celebrated in China, falling on the fifth of the fifth lunar month. The most famous and greatest tradition is holding Dragon Boat races. In addition, during the festival, people make and eat Zongzi. Hanging herbs ( 草药 ) on the front door is also popular, which is meant to protect people from evil ( 邪恶 ) and illness.

Solnal

Koreans celebrate Solnal, the lunar New Year, with other East Asian countries. Solnal is a time for Koreans to celebrate the traditions with their family. On New Year’s Day, people put on traditional clothes and put food on a special table for the dead members of their family. Family enjoy activities such as kite flying and dancing.

Thanksgiving

Thanksgiving is one of the most important holidays in the US and it is celebrated on the fourth Thursday of November each year. On the day, Americans say “Thank you” to their family, friends and people that help them. On Thanksgiving, people usually have a big turkey dinner and a special party with their family.

Choose the right answer according to the passage.

1 Where is Carnival celebrated?

A In China. B In Brazil. C In Korea. D In the US.

2 Why do people hang herbs on Dragon Boat Festival?

A To put family under protection. B To prepare a big dinner for family.

C To have a special party with family. D To offer food to dead family members.

3 What activity takes place on Korean New Year’s day?

A Boat races. B Kite flying.

C Turkey cooking. D Front door cleaning.

4 When is Thanksgiving celebrated?

A About 40 days before Easter. B On the last day of lunar year.

C On the fifth of the fifth lunar month. D On the fourth Thursday of November.

5 What do Carnival and Solnal have in common?

A They are celebrated on the same day.

B They are both celebrated in East Asian countries.

C People wear the same clothes during the two festivals.

D People dance to celebrate their traditions during the two festivals.

难度:
知识点:说明文
使用次数:126
复制
收藏
详情
加入组卷
【答案】

1 B

2 A

3 B

4 D

5 D

【分析】

本文是一篇说明文,向我们介绍了四个节日。

1

细节理解题。根据 “Carnival is the last big festival in summer in Brazil” 可知,狂欢节是巴西夏季最后一个大型节日,故选 B

2

细节理解题。根据 “Hanging herbs ( 草药 ) on the front door is also popular, which is meant to protect people from evil ( 邪恶 ) and illness.” 可知,在前门悬挂草药也很受欢迎,这是为了保护人们远离邪恶和疾病。故选 A

3

细节理解题。根据 “Family enjoy activities such as kite flying and dancing.” 可知,这一天人们喜欢放风筝、跳舞等活动。故选 B

4

细节理解题。根据 “Thanksgiving is one of the most important holidays in the US and it is celebrated on the fourth Thursday of November each year.” 可知,感恩节是美国最重要的节日之一,人们在每年 11 月的第四个星期四庆祝。故选 D

5

细节理解题。根据 “During the festival, to celebrate their traditions, Brazilians sing and dance” “Family enjoy activities such as kite flying and dancing.” 可知,两个节日的相似之处是人们都会跳舞庆祝,故选 D

2.

Leo was a small and thin boy living in a small village. Some boys in the village often bullied him and Leo was afraid.

One day, an old wizard ( 魔法师 ) went by the village and saw Leo being bullied. So when the bad boys left, he gave Leo a lion’s tail. “It’s a magic tail.” the wizard said, “When someone wears it and acts bravely, he or she will turn into a strong lion.” Leo hung the lion’s tail behind his body and decided to teach the bad boys a lesson.

But when the boys came, Leo was afraid and tried to run away. Yet they caught him. Suddenly, Leo showed the tail and remembered what the wizard had said. He became brave. He looked them in the eyes and said he would make them regret doing that. Leo felt the goose bumps ( 鸡皮疙瘩 ) all over his body, “This means that I am turning into a lion.” he thought. The boys ran away in fear. Leo wanted to catch them, but he found his legs were as short as before.

When the wizard saw it, he came to Leo. Leo was very happy, though a little disappointed because his lion body had lasted only a short time.

“You are great.” said the wizard, “But have you ever seen a lion fighting? No one fights with lions because they know how brave and strong lions are.” Yes. Leo had never seen a lion fighting. He suddenly understood that he didn’t really turn into a lion and that what really worked was his brave heart.

Choose the right answer according to the passage.

1 What’s probably the meaning of the underlined word “bullied” in paragraph one?

A hurt B missed C changed D encouraged

2 What can we learn about Leo from the passage?

A He was a small and fat boy. B He got a tail from a wizard.

C He got on well with everyone. D He was made fun of because of his tail.

3 Which of the following is right?

A Leo caught the bad boys after he became a lion.

B The wizard fought with Leo against the bad boys.

C The tail made Leo brave to fight against the bad boys.

D The bad boys had courage to fight against a real lion.

4 How did Leo feel after the bad boys ran away?

A Tired but happy. B Worried but surprised.

C Sad but relaxed. D Disappointed but pleased.

5 What’s the best tile of the passage?

A An old wizard B A small boy C A magic tail D A strong lion

难度:
知识点:文学
使用次数:195
复制
收藏
详情
加入组卷
【答案】

1 A

2 B

3 C

4 D

5 C

【分析】

本文是一篇记叙文。文章讲述了 Leo 是个又瘦又小的总被别人欺负的男孩,一天一个巫师给了他一个有魔力的狮子尾巴,只要戴上它就会变成强壮的狮子,当再次被欺负时,他变成狮子把那些坏孩子吓跑了,当他想追赶他们时,身体很快变回原形了,这让 Leo 有一点失望,这时巫师出现在 Leo 面前说:真正勇敢的男孩会让坏孩子害怕,奏效的不是狮子尾巴,而是勇敢的心。

1

词句猜测题。根据后句 “and Leo was afraid.” 可猜测出,应是村子里的一些男孩经常欺负他,故下划线单词 “bullied” 的意思应是 欺负、伤害 。故选 A

2

细节理解题。根据文中 “So when the bad boys left, he gave Leo a lion’s tail.” 可知, Leo 得到了一个狮子尾巴。故选 B

3

推理判断题。根据文中 “Suddenly, Leo showed the tail and remembered what the wizard had said. He became brave. He looked them in the eyes and said he would make them regret doing that.” 可推理出,尾巴让 Leo 勇敢地对抗坏小子们。故选 C

4

细节理解题。根据文中 “Leo was very happy, though a little disappointed because his lion body had lasted only a short time.” 可知,坏小子们跑掉后, Leo 失望但是很高兴。故选 D

5

最佳标题。文章讲述了又瘦又小的 Leo 总被坏孩子欺负,在得到巫师的有魔力的狮子尾巴后,变得很勇敢。故文章的最佳标题应是 魔幻的尾巴 。故选 C

3.

It’s 2050. The Earth is dying, and moving to Mars seems to be the only way out for humans. A team of American astronauts ( 宇航员 ) begin to search on Mars. This is what the movie Red Planet begins with. Known as the Red Planet, Mars is the favourite of writers and filmmakers.

Mars is the fourth planet from the Sun and the next planet beyond the Earth. Mars is the only planet whose surface can be seen from the Earth. It is about half size of our planet.

The surface of Mars is more like the Earth than any other planet. But it is further from the Sun than the Earth, so temperatures on Mars are much lower. Plants and animals can not live now on Mars. But many scientists still believe that such life may have been on Mars long ago.

On 6th August, 1996, scientists discovered a piece of rock from Mars, which fell to the Earth 13, 000 years ago. 10 years later, some scientists still didn’t accept that there was life on Mars. People may not be sure about life on Mars until a sample ( 样本 ) of life is brought back. Some further researches are being done in many countries. If you want to know more, please click www.spaceexploration.com.

Choose the right answer according to the passage.

1 Why is the movie Red Planet mentioned?

A To introduce the topic. B To advise readers to go to Mars.

C To compare Mars with the Earth. D To tell stories about American astronauts.

2 What do we know about Mars?

A Mars is as big as the Earth in size.

B Mars is the fourth planet from the Earth.

C The surface of Mars is similar to that of the Earth.

D Mars is one of the planets whose surfaces can be seen from the Earth.

3 No life exists on Mars because ________ .

A it is too soft B it is too far C it is too small D it is loo cold

4 What did scientists find from Mars in 1996?

A Some plants B Some animals C A piece of rock D Some water

5 The passage is most probably taken from ________ .

A a notice B a website C a diary D a tour guide

难度:
知识点:自然
使用次数:190
复制
收藏
详情
加入组卷
【答案】

1 A

2 C

3 D

4 C

5 B

【分析】

本文是一个网站介绍了有关火星的情况。

1

推理判断题。根据 “This is what the movie Red Planet begins with. Known as the Red Planet, Mars is the favourite of writers and filmmakers” 可知,提到这部电影是为了引出有关火星的主题,故选 A

2

细节理解题。根据 “The surface of Mars is more like the Earth than any other planet” 可知,火星的表面比其他任何行星更像地球,故选 C

3

细节理解题。根据 “so temperatures on Mars are much lower. Plants and animals can not live now on Mars” 可知,因为火星上的气温太低了,故选 D

4

细节理解题。根据 “On 6th August, 1996, scientists discovered a piece of rock from Mars, which fell to the Earth 13, 000 years ago” 可知,在 1996 年发现了一块来自火星的岩石,故选 C

5

推理判断题。根据 “please click www.spaceexploration.com” 可知,这篇文章来自一个网站,故选 B

4.

Li Tao, a Junior 1 student, was quite busy over the past winter vacation but not just with homework. Li, together with his 10 classmates made a volunteer group to call on people to join in The “Clean Your Plate Campaign” ( 光盘行动 ) .

The 11 students went to many restaurants and told people the importance of saving food. “Excuse me, do you know that 950 million people around the world still haven’t got enough to eat? Please don’t waste food.” They would say that hundreds of times every day.

China in these years has serious problems with wasted food. CCTV reports that the food Chinese people waste every year is enough to feed 200 million people fora year.

Chinese people are well - known for being generous ( 慷慨的 ). Many even feel that they lose face if their guests have eaten all the food.

To reduce food waste is a big task, and it needs time. It’s important that everyone should do their bit, just like Li. Did you finish your meals today?

Judge the following statements True(T) or False(F).

1 Li Tao was only busy with his homework over the past winter vacation.

2 The 11 students went to the same restaurant and said the same words many times.

3 The problems with wasted food in China are serious.

4 Many Chinese people feel proud if their guests have eaten all the food.

5 Everyone should save food to reduce food waste.

难度:
知识点:说明文
使用次数:212
复制
收藏
详情
加入组卷
【答案】

1 F

2 F

3 T

4 F

5 T

【分析】

本文是一篇说明文。主要介绍了光盘计划,是由 11 名学生发起的。呼吁人们节约食物,这个计划在全国都得到很大的支持,很多餐馆都采取措施支持这个计划,鼓励人们将剩饭带回家。

1

细节理解题。根据文中 “Li Tao, a Junior 1 student, was quite busy over the past winter vacation but not just with homework.” 可知,李涛只是在过去的寒假里忙着做作业是错误的,他不仅仅是作业。故答案为 F

2

细节理解题。根据文中 “The 11 students went to many restaurants and told people the importance of saving food.” 可知, 11 个学生去了同一家餐厅,说了很多次同样的话是错误的,是去了很多餐厅。故答案为 F

3

细节理解题。根据文中 “China in these years has serious problems with wasted food.” 可知,中国的食物浪费问题很严重。故答案为 T

4

细节理解题。根据文中 “Many even feel that they lose face if their guests have eaten all the food.” 可知,许多中国人为他们的客人吃光了所有的食物而感到骄傲是错误的,他们感觉很丢脸。故答案为 F

5

细节理解题。根据文中 “To reduce food waste is a big task, and it needs time. It’s important that everyone should do their bit, just like Li.” 可知,每个人都应该节约食物,减少浪费食物是正确的。故答案为 T

5.

A Pioneer for all People

Though he was one of China's most famous scientists, Yuan Longping considered himself a farmer, because he worked the land to do his research.

Known as “Father of Hybrid Rice ( 杂交水稻 )”, Dr Yuan graduated from Southwest Agricultural ( 农业的 ) College in 1953. From then on, finding ways to grow more rice was his life goal. As a young man, he saw the great need for increasing the rice production. At that time, hunger was a serious problem in many parts of the countryside. Dr Yuan searched for a way to get more rice with the same size of the fields. In 1974, he became an agricultural pioneer in the world to grow rice that has high production and that is called super hybrid rice. In the 1980s, he went around the world and gave advice about growing rice to farmers in other countries. In 2004, he won the World Food Prize for his work.

Dr Yuan was quite satisfied with his life. He would much rather keep time for his hobbies. He enjoyed playing the violin, swimming and reading. Spending money on himself meant very little to him, so he gave millions of yuan to help some researchers with their research in farming.

Long ago Dr Yuan had a dream about rice plants as tall as sorghum ( 高粱 ) . With his hard work, he grew the rice that could feed more people. President Xi Jinping praised him for his great contributions ( 贡献 ) to China's food safety and world corn development.

Answer the questions according to the passage. ( 必须使用完整语句作答 )

1 Why did Dr Yuan consider himself a farmer?

_________________________________________________________

2 What is Dr Yuan known as?

_________________________________________________________

3 When did Dr Yuan win the World Food Prize?

_________________________________________________________

4 How did Dr Yuan help other researchers?

_________________________________________________________

5 What did Dr Yuan make contributions to according to President Xi Jinping?

_________________________________________________________

难度:
知识点:著名人物
使用次数:135
复制
收藏
详情
加入组卷
【答案】

1 Yuan Longping considered himself a farmer, because he worked the land to do his research.

2 Dr. Yuan is known as “Father of Hybrid Rice”.

3 In 2004, he won the World Food Prize for his work.

4 He gave millions of yuan to help some researchers with their research in farming.

5 President Xi Jinping praised him for his great contributions to China's food safety and world corn development.

【分析】

袁隆平被誉为 杂交水稻之父 ,他研究的杂交水稻解决了我们国家和世界上其他国家的粮食问题。这篇短文介绍了袁隆平院士的生平和他的伟大贡献。

1

根据第一段 “Yuan Longping considered himself a farmer, because he worked the land to do his research.” 可知,袁隆平认为自己是一个农民,因为他在地里工作做研究。故填 Yuan Longping considered himself a farmer, because he worked the land to do his research.

2

根据第二段 “Known as “Father of Hybrid Rice ( 杂交水稻 )”, Dr Yuan graduated from Southwest Agricultural ( 农业的 ) College in 1953.” 可知,袁隆平被叫做 杂交水稻之父 。故填 Dr. Yuan is known as “Father of Hybrid Rice”.

3

根据第二段 “In 2004, he won the World Food Prize for his work.” 可知,在 2004 年,袁隆平获得了世界粮食奖。故填 In 2004, he won the World Food Prize for his work.

4

根据第二段 “…he gave millions of yuan to help some researchers with their research in farming.” 可知,袁隆平捐出了数百万元帮助其他研究者研究农业。故填 He gave millions of yuan to help some researchers with their research in farming.

5

根据短文最后一段 “President Xi Jinping praised him for his great contributions ( 贡献 ) to China's food safety and world corm development.” 可知,习近平主席称赞他为中国食品安全和世界玉米发展做出了巨大贡献。故填 President Xi Jinping praised him for his great contributions to China's food safety and world corn development.

二、补全对话 (共1题)
添加该题型下试题

本卷还有30题,登录并加入会员即可免费使用哦~

立即下载
全选试题
编辑试卷
收藏试卷
试题总数:
35
总体难度:
中等
难度统计
难度系数
数量
占比
中等
22
62.85%
偏难
4
11.42%
容易
9
25.71%
题型统计
大题类型
数量
占比
阅读理解
5
14.28%
补全对话
1
2.85%
完型填空
1
2.85%
选择题
15
42.85%
作文
1
2.85%
未分类
2
5.71%
完成句子
10
28.57%
知识点统计
知识点
数量
占比
说明文
2
5.71%
文学
1
2.85%
自然
1
2.85%
日常生活类
3
8.57%
公益行为
1
2.85%
冠词
1
2.85%
相似 相近词比较
1
2.85%
名词
2
5.71%
形容词的用法
3
8.57%
动词和动词短语
2
5.71%
介词和介词短语
1
2.85%
被动语态
2
5.71%
定语从句
1
2.85%
现在分词和过去分词辨析
1
2.85%
从属连词辨析
1
2.85%
动词时态
1
2.85%
宾语从句
2
5.71%
情态动词
1
2.85%
情景交际
1
2.85%
著名人物
1
2.85%
科普知识与现代技术
1
2.85%
非谓语动词
2
5.71%
状语从句
1
2.85%
人称代词
1
2.85%
数词
1
2.85%
版权提示

该作品由: 用户向博文分享上传

可圈可点是一个信息分享及获取的平台。不确保部分用户上传资料的来源及知识产权归属。如您发现相关资料侵犯您的合法权益,请联系 可圈可点 ,我们核实后将及时进行处理。
终身vip限时499
全站组卷·刷题终身免费使用
立即抢购


0
使用
说明
群联盟
收藏
领福利