学科首页 试卷详情
2021年湖北省鄂州市英语中考试题含解析
2021年湖北省鄂州市英语中考试题含解析
初中
整体难度:中等
2021-08-21
题号
评分
一、阅读理解 (共4题)
添加该题型下试题
1.

Wanted to be more beautiful?

Come and buy your fashion dresses!

Dresses

From

Material

Color

Size

Price (RMB)

Beijing

silk

white

L/M/S

98

Guangzhou

cotton

red

M/S

80

Shanghai

wool

blue

L/M

142

Shenzhen

cotton

purple

XL/L

108

Tel: 027-8868668

Address: No. 198 Wuchang Street, Ezhou

Website: http:// www. ezhoushop. com

1 The blue dress is made of ________.

A cotton B cotton and wool C silk D wool

2 If you buy a red dress and a purple dress, you should pay ________.

A 178 yuan B 222 yuan C 188 yuan D 250 yuan

3 The white dresses come from ________.

A Beijing B Guangzhou C Shanghai D Shenzhen

难度:
知识点:应用文
使用次数:218
复制
收藏
详情
加入组卷
【答案】

1 D

2 C

3 A

【分析】

本文是一个商店里售卖连衣裙的广告信息。

1

细节理解题。根据表格内容可知,蓝色的连衣裙材料是羊毛的,故选 D

2

细节理解题。根据表格内容可知,红色连衣裙是 80 元,紫色连衣裙是 108 元,加在一起一共 188 元,故选 C

3

细节理解题。根据表格内容可知,白色连衣裙来自北京,故选 A

2.

Last summer holiday, Aunt Emily took us to a safari park (野生动物园) , not far from Liverpool.

I was very happy to go as I had never been to a safari park before. It’s a very interesting park, full of wild animals running freely.

When we got there, we bought our tickets and drove into the park. We were very excited at the thought of going to see the lions. But to get to the lion’s place we had to go through the monkeys, land first. And that was an experience because they climbed all over the car, ate apples and bananas, and threw all kinds of things at us. They seemed very unfriendly.

Anyway, we went on our way to the lions, place where we had to lock ourselves in the car as we knew lions could be dangerous. A lion came up very close to us. The next thing we knew, it was on the bonnet (车盖) . It looked calm but we felt terrified . Aunt Emily, who isn’t very brave, started to call for help. The kids started crying. Only my brother, George, stayed cool. I sounded the horn (喇叭) but nobody heard us.

In the end a guard arrived in his car, and the lion just got off our car and started smelling the guard’s hand as if nothing was the matter.

1 Which animal did the writer want to see the most?

A The lions. B The elephants. C The monkeys. D All of them.

2 Why did they lock themselves in the car?

A Because the monkeys might steal things.

B Because they were afraid of being robbed.

C Because the lions might be dangerous in the park.

D Because something was wrong with the car.

3 What does the underlined word “ terrified ” in paragraph 4 probably mean?

A excited. B bored. C interested. D scared.

4 Who stayed calm among the visitors when they met the lion?

A Aunt Emily. B George. C The guard. D The writer.

难度:
知识点:记叙文
使用次数:205
复制
收藏
详情
加入组卷
【答案】

1 A

2 C

3 D

4 B

【分析】

本文主要介绍了作者和家人去年暑假去野生动物园的经历。

1

细节理解题。根据 “We were very excited at the thought of going to see the lions” 可知,作者最想见到狮子,故选 A

2

细节理解题。根据 “Anyway, we went on our way to the lions, place where we had to lock ourselves in the car as we knew lions could be dangerous” 可知,因为狮子很危险,故选 C

3

词义猜测题。根据 “It looked calm but we felt terrified” 可知,狮子看起来很冷静,但是作者和家人很害怕,所以 terrified scared 同义,故选 D

4

细节理解题。根据 “The kids started crying. Only my brother, George, stayed cool” 可知, George 在看到狮子时很冷静,故选 B

3.

Chris recently completed a very unusual journey. Our reporter Mary met him at his home in south London and he told her all about the trip.

Reporter: What gave you the idea to travel around India on an elephant, Chris?

Chris: Well, it all started two years ago when I was planning a trip to India. I visited a photographic (摄影的) exhibition of elephants and I realized that the only way to travel around India was on an elephant.

Reporter: What did you do next?

Chris: I flew to New Delhi and started looking for an elephant. I needed an elephant trained to carry people. I didn’t know anything about elephants, so I asked an expert for help. He taught me how to ride an elephant. He also helped me find an elephant.

Reporter: How long did it take to find a suitable elephant?

Chris: Not too long. I bought a female elephant called Tara for about USD 6, 000.

Reporter: Can you tell me about the journey?

Chris: Tara and I set off from New Delhi a week later. We were heading to Sonepur in northern India where there is a big elephant market and I could sell Tara easily. And what a ride! Elephants can travel at about 6 miles an hour and Sonepur was more than 1, 200 km away. It took us 64 days to complete the journey.

Reporter: Did you have any problems on your journey?

Chris: Yes, a few. But nothing serious. On the third day, Tara hurt her foot. But that got better quickly. Also, there was a lot of heavy rain during the first week and we got very wet!

Reporter: What happened when you reached Sonepur?

Chris: My plan was to sell Tara. But by now I was very fond of her. I couldn’t take her back to Britain and I didn’t want to sell her at the market. By chance, I met some people who wanted an elephant for their national park in southern India. I knew that Tara would be safe with them, so I gave her to them. I was very sad to say goodbye.

1 Chris got the idea to travel around India on an elephant from _________.

A a visit to an Indian zoo

B an elephant expert from India

C an old friend who lived in India

D a photographic exhibition of elephants

2 The elephant expert told Chris _________.

A the price of elephants B how to ride an elephant

C where to sell his elephant D how to feed an elephant

3 Chris decided to travel to Sonepur because ________.

A it is a very interesting place

B elephants can't be sold anywhere else

C he would be able to sell Tera there easily

D it would only take 64 days to travel there

4 When Chris arrived at Sonepur market, he ________.

A sold Tara to a national park

B visited a national park

C realized that he didn’t really want to sell Tara

D decided to take Tara home with him

5 The best title for the passage is ________.

A Selling an Elephant B An Unusual Journey

C An Exhibition of Elephants D How to Ride an Elephant

难度:
知识点:记叙文
使用次数:144
复制
收藏
详情
加入组卷
【答案】

1 D

2 B

3 C

4 C

5 B

【分析】

本文是一篇记叙文。主要讲述了 Chris 一次不寻常的骑大象旅行的事情。

1

细节理解题。根据文中 “Well, it all started two years ago when I was planning a trip to India. I visited a photographic (摄影的) exhibition of elephants and I realized that the only way to travel around India was on an elephant.” 可知, Chris 从一个大象摄影展上得到了骑大象环游印度的主意。故选 D

2

细节理解题。根据文中 “He taught me how to ride an elephant.” 可知,大象专家告诉 Chris 如何骑大象。故选 B

3

细节理解题。根据文中 “We were heading to Sonepur in northern India where there is a big elephant market and I could sell Tara easily.” 可知, Chris 决定去索尼普尔,因为他可以很容易地把 Tara 卖掉。故选 C

4

细节理解题。根据文中 “My plan was to sell Tara. But by now I was very fond of her. I couldn’t take her back to Britain and I didn’t want to sell her at the market.” 可知,当 Chris 来到索尼普尔市场时,他意识到他并不是真地想卖掉 Tara 。故选 C

5

最佳标题。短文主要谈论 Chris 一次不寻常的骑大象旅行的事情。故文章的最佳标题应是 不寻常的旅行 。故选 B

4.

Scientists think that there has been life on earth for millions of years. However, we haven’t found life on other planets yet. The earth is a planet and it goes around the sun. And there are seven other planets that also go around the sun. The sun and its planets are called the solar system. The solar system is a small part of the universe.

Scientists have launched many spaceships to explore other planets in the solar system. Some spaceships have gone beyond the solar system. However, no one has discovered any life in space yet.

Why has no one from other planets sent us a message? Have they tried to send information to us? With so many stars in space, are we alone, or is there life on other planets in space?

1 .请写出文中划线处 “it” 指代的内容。 _______

2 According to the passage, the solar system includes __________ and __________.

3 How many planets are there in the solar system according to the passage?

________________________________________________

4 Have any spaceships gone beyond the solar system?

_________________________________________________

1 Fill in the blank with the right words according to the passage. ________

难度:
知识点:自然
使用次数:230
复制
收藏
详情
加入组卷
【答案】

1 the earth

2 the sun    its planets

3 Eight./8/There are eight planets in the solar system./There are 8 planets in the solar system.

4 Yes, they have./Yes.

5 the solar system

【分析】

文章是科学家对宇宙的一些研究情况的科普。

1

根据 “The earth is a planet and it goes around the sun.” 可知,地球是一颗行星,它绕着太阳转, it 指的是 地球 ,故填 the earth

2

根据 “The sun and its planets are called the solar system.” 可知,太阳及其行星被称为太阳系。故填 the sun its planets

3

根据 “The earth is a planet and it goes around the sun. And there are seven other planets that also go around the sun. The sun and its planets are called the solar system.” 可知,太阳系中有 8 大行星,故填 Eight./8./There are eight planets in the solar system./There  are 8 planets in the solar system.

4

根据 “Some spaceships have gone beyond the solar system.” 可知,一些宇宙飞船已经超越了太阳系,故填 Yes, they have./Yes.

5

根据 “The earth is a planet and it goes around the sun. And there are seven other planets that also go around the sun. The sun and its planets are called the solar system. The solar system is a small part of the universe.” 可知,地球围绕着太阳转,太阳及其行星被称为太阳系,而太阳系是宇宙的一小部分,所以图片箭头所指的部分应该是太阳系,故填 the  solar system

二、完型填空 (共1题)
添加该题型下试题
1.

Karl Marx was born in Germany on May 5th, 1818. 1 he was a child, he was forced to leave his country again and again. He lived in Belgium, England and some other 2 .

His mother tongue was German and at school he 3 French and English, but he felt his English was poor. So he 4 up his mind to improve his English. He began to work hard 5 it. He made so much progress 6 he could soon read English newspapers and write English articles.

However, there were 7 things that he thought were too difficult for him—the grammar and some of the idioms (习语) . He often encouraged himself by saying “ 8 I keep on trying, I’ll make even greater progress.” At the same time, his close friend, Engels, often wrote to 9 him for his hard work in learning English.

In one of Marx’s books, he gave people who were learning a foreign language some 10 on how to learn it well. He said a foreign language was necessary for a person to have a 11 future. He said a person should translate every word he heard into the foreign language he was learning. If he could do this, it would be 12 for him to use the language freely.

In April, 1841, he 13 his doctor’s degree. After that, he began to write articles for a newspaper. He wrote about the housing problems of poor people and their hard life. 14 he tried, he did his best.

During the 1840s, Marx and Engels wrote a book together. These words of theirs became very 15 : “Working people of all countries, unit ( 联合 )! ”

1 A When B Before C After D While

2 A farms B factories C schools D countries

3 A has learned B was learning C learns D learned

4 A has made B makes C made D was making

5 A on B at C in D for

6 A that B what C when D how

7 A one B two C three D four

8 A But B If C And D As

9 A praise B ask C help D call

10 A examples B meanings C money D advice

11 A good B better C well D worse

12 A probably B impossible C possible D perhaps

13 A gets B receives C has received D received

14 A Whoever B Whenever C Whatever D However

15 A humorous B understanding C similar D famous

难度:
知识点:历史
使用次数:185
复制
收藏
详情
加入组卷
【答案】

1 A

2 D

3 D

4 C

5 B

6 A

7 B

8 B

9 A

10 D

11 B

12 C

13 D

14 C

15 D

【分析】

本文主要讲述了马克思因为英语比较薄弱而努力学习英语的故事,并把他学习语言的经验写在了书里,他获得了博士学位后,他开始写有关穷人居住和艰难生活的文章,无论他做什么,他都会尽自己最大的努力。

1

句意:当他还是个孩子的时候,他被迫一次又一次地离开他的国家。

When …… 时; Before …… 之前; After …… 之后; While …… 时。根据 “he was a child, he was forced to leave his country again and again” 可知,在孩子时不断离开国家, force 是短暂性动词,用 when 引导的时间状语从句,故选 A

2

句意:他住在比利时、英国和其他一些国家。

farms 农场; factories 工厂; schools 学校; countries 国家。根据 “Belgium, England” 可知,还住在一些其他的国家,故选 D

3

句意:在学校他学了法语和英语。

has learned 现在完成时; was learning 过去进行时; learns 一般现在时; learned 动词过去式。根据 “was” “felt” 可知,句子是一般过去时,动词用过去式,故选 D

4

句意:所以他下定决心提高英语。

has made 现在完成时; makes 一般现在时; made 动词过去式; was making 过去进行时。整段用的都是一般过去时,故此空动词也用过去式,故选 C

5

句意:他开始努力工作。

on …… 上; at 在; in …… 里; for 为了。固定搭配: work hard at“ 努力从事于 ,故选 B

6

句意:他进步很大,很快就能读英文报纸和写英文文章了。

that 以至于; what 什么; when 何时; how 怎样。固定搭配: so…that 表示 如此 …… 以至于 ,引导结果状语从句,故选 A

7

句意:然而,他认为有两件事对他来说太难了 —— 语法和一些习语。

one 一; two 二; three 三; four 四。根据 “the grammar and some of the idioms” 可知,是有两件困难的事,故选 B

8

句意:如果我继续努力,我会取得更大的进步。

But 但是; If 如果; And 和; As 由于。 “I keep on trying” “I’ll make even greater progress” 是条件关系,用 if 引导条件状语从句,故选 B

9

句意:同时,他的好朋友 Engels 经常写信赞扬他努力学习英语。

praise 表扬; ask 询问; help 帮助; call 打电话。根据 “for his hard work in learning English” 可知,因为他努力学习英语而表扬他,故选 A

10

句意:在 Marx 的一本书中,他对正在学习外语的人提出了一些如何学好外语的建议。

examples 例子; meanings 意思; money 钱; advice 建议。根据 “on how to learn it well” 可知,是给了一些如何学好外语的建议,故选 D

11

句意:他说一门外语对于一个人有一个更好的未来是必要的。

good 好的; better 更好; well 好地; worse 更差。根据 “a foreign language was necessary for a person to have a … future” 可知,这有利于一个人有一个更好的未来,故选 B

12

句意:如果他能做到这一点,他就有可能自由地使用这种语言。

probably 可能地; impossible 不可能的; possible 可能的; perhaps 或许。 be 动词后接形容词作表语,排除 A 选项。如何能把听到的每个单词都翻译成自己正在学的语言,那自由地使用这种语言是很有可能的,故选 C

13

句意: 1841 4 月,他获得了博士学位。

gets 得到; receives 收到,动词三单形式; has received 收到,现在完成时; received 收到,动词过去式。时间状语 “In April, 1841” 是一般过去时的标志词,动词用过去式,故选 D

14

句意:无论他做什么,他都尽力了。

Whoever 无论谁; Whenever 无论何时; Whatever 无论什么; However 无论怎样。此空要做动词 tried 的宾语,用 whatever 表示 无论做了什么 ,故选 C

15

句意:他们的这些话变得非常有名。

humorous 幽默的; understanding 有理解力的; similar 相似的; famous 出名的。根据 “These words of theirs became very” 及常识可知,马克思和恩格斯之前说的一些话在如今变得很出名,故选 D

三、选择题 (共10题)
添加该题型下试题

本卷还有14题,登录并加入会员即可免费使用哦~

立即下载
全选试题
编辑试卷
收藏试卷
试题总数:
19
总体难度:
中等
难度统计
难度系数
数量
占比
容易
5
26.31%
中等
13
68.42%
偏难
1
5.26%
题型统计
大题类型
数量
占比
阅读理解
4
21.05%
完型填空
1
5.26%
选择题
10
52.63%
作文
1
5.26%
补全对话
1
5.26%
阅读填空
1
5.26%
未分类
1
5.26%
知识点统计
知识点
数量
占比
应用文
1
5.26%
记叙文
2
10.52%
历史
1
5.26%
名词
1
5.26%
宾语从句
1
5.26%
物主代词
1
5.26%
副词的比较级
1
5.26%
动词时态
1
5.26%
动词和动词短语
1
5.26%
被动语态
1
5.26%
单词拼写
2
10.52%
并列连词辨析
1
5.26%
日常生活类
1
5.26%
短文填空
1
5.26%
科普知识与现代技术
1
5.26%
自然
1
5.26%
未分类
1
5.26%
版权提示

该作品由: 用户王倩分享上传

可圈可点是一个信息分享及获取的平台。不确保部分用户上传资料的来源及知识产权归属。如您发现相关资料侵犯您的合法权益,请联系 可圈可点 ,我们核实后将及时进行处理。
终身vip限时499
全站组卷·刷题终身免费使用
立即抢购


0
使用
说明
群联盟
收藏
领福利