学科首页 试卷详情
2021年辽宁省阜新市中考英语真题含答案解析
2021年辽宁省阜新市中考英语真题含答案解析
初中
整体难度:中等
2021-10-30
题号
评分
一、阅读理解 (共3题)
添加该题型下试题
1.

The 8th Inter-School Musical Show!

The school is hosting the 8th Inter-School Musical Show for Grades 9-11 on December 19 at Harrington Center, Bank Road at 9 am. All students are welcome to try out for the show at the audition ( 试演 ), which will be held on December 8 at 9 am in the school’s Central Hall.

For more information, please email Mr. Black, the secretary of the Music Club, at black123@126.com .

North Hill Field Day!

Grades 7-9:   9:30-11:30 am

Grades 10-12:   1:40-3:40 pm

Dear parents,

On Friday, December 11, we will be holding our North Hill Field Day. It will be a day of laughs and lots of fun. Be sure to tell your children to bring cameras and take pictures.

The purpose of the day is for our school to get together for an enjoyable two-hour activity. There won’t be any competitions among the students. The real reward ( 奖励 ) will be happiness and the feeling of participation ( 参与 ).

1 Where should you go if you want to try out for the show at the audition?

A North Hill. B Harrington Center. C The Music Club. D The school’s Central Hall.

2 What does Mr. Black do?

A A teacher. B A secretary. C A director. D A manager.

3 North Hill Field Day will be held on _______.

A December 8 B December 9 C December 11 D December 19

4 What should students take with them to take part in North Hill Field Day?

A Cameras. B Sunglasses. C Notebooks. D Lunches.

5 The purpose of North Hill Field Day is to _______.

A take part in the speaking competition B hand in a report of the trip

C join a club after the trip D make the students enjoy the trip together

难度:
知识点:应用文
使用次数:179
复制
收藏
详情
加入组卷
【答案】

1 D

2 B

3 C

4 A

5 D

【分析】

本文是一篇应用文,是第八届校际音乐汇演和北山郊游日的海报,主要介绍活动的时间、地点、活动内容和注意事项等。

1 .细节理解题。根据 “All students are welcome to try out for the show at the audition ( 试演 ), which will be held on December 8 at 9 am in the school’s Central Hall.” 可知,本次试演将于 12 8 日上午 9 点在学校中央大厅举行,故选 D

2 .细节理解题。根据 “please email Mr. Black, the secretary of the Music Club” 可知,布莱克先生是音乐俱乐部的秘书,故选 B

3 .细节理解题。根据 “On Friday, December 11, we will be holding our North Hill Field Day.” 可知, 12 11 日星期五,将举行北山郊游日,故选 C

4 .细节理解题。根据 “Be sure to tell your children to bring cameras and take pictures.” 可知,一定要告诉你的孩子带上相机拍照。故选 A

5 .细节理解题。根据 “The purpose of the day is for our school to get together for an enjoyable two-hour activity.” 可知,这一天的目的是让我们学校聚在一起,享受两个小时的活动。故选 D

2.

Walking

If you want to get healthy or stay healthy, there is one easy activity for you — walking. You may think that simply taking a walk is not enough to make a big difference. You may think that you need to do something like running to stay healthy. Well, a new study says that is not true. It finds out that walking may be as good for us as running.

Running is a high-impact ( 高强度的 ) activity and can be hard on the body. So, many people cannot run. Walking seems to have all of the advantages and none of the disadvantages of running.

Dr Russell Pate is a professor of exercise science at the Arnold School of Public Health at the University of South Carolina. He says, “Walking is one of the easiest and safest exercises a person can do. You do not need to learn a lot to get results.”

Walking needs no special skills or equipment . You can do it anywhere. It fits easily into your daily schedule ( 日程表 ). You can walk at work. You can walk if you want to go shopping. You can take the stairs instead of the lift.

Walking is a great exercise for beginners. If you are out of shape or getting back into shape after an illness or accident, walking is perfect. You can do a little at a time, or as we like to say, take baby steps.

1 The new study shows that ________.

A running is better than walking B walking is the best way of exercising

C walking and running are not good enough D walking is as good as running

2 Dr Russell Pate says walking is one of the easiest and safest exercises because ________.

A walking is a high-impact activity and can be easy on the body

B walking needs no skills

C walking needs no special skills or equipment, and we can do it anywhere

D walking has more advantages than running

3 What does the underlined word “equipment” in Paragraph 5 mean in Chinese?

A .器材 B .食宿 C .机会 D .阶段

4 Which one is TRUE according to this passage?

A Walking is not good for a beginner.

B Walking seems to have all of the advantages of running.

C You’d better drive when you want to go shopping.

D Walking does harm to all people after an illness or accident.

5 What is the writer’s purpose of writing this passage?

A To tell people that they shouldn’t walk more. B To tell people that walking is a waste of time.

C To tell people that they should walk more. D To tell people that they don’t need to run any more.

难度:
知识点:说明文
使用次数:240
复制
收藏
详情
加入组卷
【答案】

1 D

2 C

3 A

4 B

5 C

【分析】

本文介绍了散步的好处。散步能让人变得健康或保持健康,而且很健康,不需要特殊技能或设备,可以在任何地方进行。

1. 细节理解题。根据 “Well, a new study says that is not true. It finds out that walking may be as good for us as running.” 可知,一项新的研究表明散步和跑步一样好,故选 D

2. 细节理解题。根据 “Walking needs no special skills or equipment. You can do it anywhere. It fits easily into your daily schedule.” 可知, Russell Pate 博士说散步是人们所能做的最简单、最安全的运动之一,这是因为散步不需要特殊技能或设备,我们可以在任何地方进行。故选 C

3. 词义猜测题。根据 “You can do it anywhere.” 可知在任何地方都可以散步,不需要运动器材, “equipment” 意为 器材 。故选 A

4. 细节理解题。根据 “Walking seems to have all of the advantages and none of the disadvantages of running.” 可知走路似乎拥有跑步的所有优势, B 项正确。故选 B

5. 推理判断题。根据 “If you want to get healthy or stay healthy, there is one easy activity for you — walking.” 可知,散步可以让人变得健康,能让人保持健康,作者写这篇文章是为了倡议人们多散步。故选 C

3.

Becoming a Minimalist ( 极简主义者 )

I have too many things. My bedroom is often in a mess. I have shelves with dirty books I never read and CDs I don’t listen to. My drawers are filled with clothes I never wear. I was getting upset ( 心烦意乱的 ) that I never had any space in my bedroom. Then I read about minimalist. Minimalist suggests that you only keep the most necessary and important things and get rid of ( 处理掉 ) everything else. After reading about minimalism, I felt encouraged to solve my problem.

I started clearing out a lot of the things which I didn’t use. I collected bags of clothes to give to charity ( 慈善机构 ). I sold some of the CDs and books online. Although I knew that I would never need these things again, I still found it very difficult to get rid of them. My brain tried to stop me from letting them go. I said to myself “I might need that in the future!” or “Won’t I be sad if I lose that?” But the thing was, I knew I couldn’t keep everything.

After getting lots of things out of my room, I actually became quite excited to see the tidy room with some fresh space. And a tidy room also makes me have a clear mind! The main idea behind minimalism is to cut down what you own and really value the things you have. It’s not easy to be a minimalist. We are often told that it is better to have more things. Advertisements try to make us believe that we will only be happy by spending more money buying more things. Of course, I’m not a perfect minimalist — I’ve only just started. I still own a lot of things which I don’t really need, but I think this was a good start. In the future, I will be more mindful of what I buy. And I will continue to make an effort to get rid of what I don’t need.

根据短文内容,回答下列问题。

1 Is the writer’s bedroom often in a mess?

__________________________

2 When did the writer feel encouraged to solve the problem?

__________________________

3 How did the writer get rid of some of the CDs and books?

__________________________

4 What is the main idea behind minimalism?

__________________________

5 Why is it not easy to be a minimalist?

__________________________

难度:
知识点:方法与哲理
使用次数:192
复制
收藏
详情
加入组卷
【答案】

1 Yes, it is.

2 After reading about minimalism, the writer felt encouraged to solve the problem./After reading about minimalism.

3 The writer sold some of the CDs and books online./By selling them online.

4 The main idea behind minimalism is to cut down what you own and really value the things you have./To cut down what you own and really value the things you have.

5 Because we are often told that it is better to have more things.

【分析】

本文讲述了作者开始过上简约生活之后发现房间由之前的乱糟糟变得整洁了,思维也变得有序了,更加理性地购物,也可以分辨什么是对自己有价值的东西。

1. 根据 “My bedroom is often in a mess.” 可知,作者的房间经常乱糟糟的,故填 Yes, it is.

2. 根据 “After reading about minimalism, I felt encouraged to solve my problem.” 可知,读了关于极简主义的文章后,作者感到有勇气去解决这些问题,故填 After reading about minimalism, the writer felt encouraged to solve the problem./After reading about minimalism.

3. 根据 “I sold some of the CDs and books online.” 可知,作者在网上售卖一些 CD 和书籍,故填 The writer sold some of the CDs and books online./By selling them online.

4. 根据 “The main idea behind minimalism is to cut down what you own and really value the things you have.” 可知,简约主义背后的主要思想是减少你所拥有的东西,真正珍惜你所拥有的东西,故填 The main idea behind minimalism is to cut down what you own and really value the things you have./To cut  down what you own and really value the things you have.

5. 根据 “It’s not easy to be a minimalist. We are often told that it is better to have more things.” 可知,我们经常被告知,拥有更多的东西更好,所以要做一名极简主义者不容易,故填 Because we are often told that it is better to have more things.

二、完型填空 (共1题)
添加该题型下试题
1.

It’s not always easy to discover oneself. From a young age, I had a strong sense of who I was to become, 1 an accident made me redefine ( 重审 ) myself.

To me, skating was above all. There was 2 in this world that filled my heart with such joy ( 快乐 ). I spent twenty-four hours a week practicing my 3 . It’s helpful. It brought me first place medals in nearly every 4 .

Unluckily, in one show, I fell down and hurt myself badly. After several checks, the 5 told me that I couldn’t return to my sport any more.

As my passion ( 激情 ) was 6 , I had little sense of who I was to become. And I became silent. I was afraid to speak in public. After eight months of suffering, something had to 7 . Instead of wasting my days sitting around painfully, I began to put my energy into local community service projects. By working 8 a swimming teacher and summer reading helper for kids in my spare time, I got an idea of who I wanted to become. After a few months, I spent time on my interest in the arts. Little by little, I 9 out of the shadow ( 阴影 ) and rebuilt my confidence.

Sometimes, some large rocks block ( 阻碍 ) our way. We can choose to stay behind or try to climb over. My accident was a rock 1 0 failed to stop me from reaching success. Today I’m a very confident person.

1 A and B but C or D so

2 A everything B something C nothing D anything

3 A skills B feelings C thoughts D habits

4 A meeting B exam C concert D competition

5 A waiter B doctor C teacher D driver

6 A found out B brought back C written down D taken away

7 A change B remain C leave D arrive

8 A to B as C in D at

9 A ran B sang C stood D stepped

1 0 A who B what C that D whom

难度:
知识点:文学
使用次数:154
复制
收藏
详情
加入组卷
【答案】

1 B

2 C

3 A

4 D

5 B

6 D

7 A

8 B

9 D

1 0 C

【分析】

这是一篇记叙文,文章讲述作者从小酷爱滑冰,决定沿着这条路走下去。但一次意外让作者失去了重返赛场的能力,作者不得不重新思考自己的人生,开始把精力投入当地的社区服务。终于走出了阴影,重新建立了信心,再次找到了人生的方向。

1 .句意:从年轻的时候起,我就强烈地意识到自己要成为什么样的人,但是一场意外让我重新定义了自己。

and 和; but 但是; or 或者; so 所以。 “I had a strong sense of who I was to become” “an accident” 前后有转折关系,所以这里用连词 but 。故选 B

2 .句意:这个世界上没有什么东西能让我那么满心欢喜。

everything 每件事; something 某事; nothing 没事; anything 任何事。根据前文 “skating was above all” 可知作者对这项运动极度热爱,所以世界上没有什么东西可以带给作者那样的快乐了。用表示否定意义的 nothing 。故选 C

3 .句意:我每周花二十四小时练习我的技巧。

skills 技巧; feelings 感受; thoughts 想法; habits 习惯。根据 “I spent twenty-four hours a week practicing” 因为热爱这项运动,便会花费大量时间用于练习对应的运动技能,用复数名词 skills 。故选 A

4 .句意:它给我带来了几乎所有比赛的第一名奖牌。

meeting 会议; exam 考试; concert 音乐会; competition 比赛。根据 “It brought me first place medals” 可知此处指滑冰给我带来了比赛中的第一名奖牌。故选 D

5 .句意:经过几次检查,医生告诉我,我不能再回到我的运动。

waiter 服务员; doctor 医生; teacher 老师; driver 司机。根据 “I couldn’t return to my sport any more” 可知受伤后医生告诉我不能再滑冰。故选 B

6 .句意:因为我的激情被带走了,所以我对于自己将会成为什么人几乎没有感觉了。

found out 找出,查明; brought back 带回去; written down 写下; taken away 带走。 “as” 表达原因,表达这次伤痛剥夺了我的激情,所以才会导致了我失去了方向,用动词短语 take away 。故选 D

7 .句意:在八个月的痛苦之后,有些东西不得不改变了。

change 改变; remain 保留; leave 离开; arrive 到达。根据后文 “local community service projects” 讲述我不再浪费时间了而是去参加社区服务项目,说明一些事情发生了改变,用动词 change 。故选 A

8 .句意:做一名游泳老师和儿童暑期阅读助理的志愿者。

to 朝,向; as 作为; in …… 里面; at 在(某处)。根据 “a swimming teacher and summer reading helper for kids” 可知,是做一名游泳老师和儿童暑期阅读助理的志愿者工作,用介词 as 表示 作为 。故选 B

9 .句意:逐渐地,我走出了阴影,重建了我的自信。

ran 跑; sang 唱歌; stood 站立; stepped 跨步。根据 “out of the shadow and rebuilt my confidence” 可知,表达一点一点走出了过去的阴影,用动词短语 step out of 。故选 D

1 0 .句意:我的意外是一块无法阻止我走向成功的岩石。

who 先行词指人,且在从句中作主语; what 不引导定语从句; that 先行词指人或物,且在从句中作主语、宾语或表语; whom 先行词指人,且在从句中作宾语。题干中是定语从句修饰先行词 “a rock” ,指物,且在从句中作主语,用 that 引导定语从句。故选 C

三、补全对话 (共2题)
添加该题型下试题
1.

A: Good afternoon. 1

B: Yes. I’d like to buy a shirt for my grandfather.

A: What a nice boy you are! 2

B: Size L.

A: OK. What about this one?

B: 3 Have you got any other colours?

A: Oh, yes. We have also got blue, brown and black.

B: Can I have a look at the blue ones? Blue is my grandfather’s favourite colour.

A: Sure. Here you are.

B: It looks nice. 4

A: Ninety-nine yuan.

B: Oh, that’s too much.

A: 5 There’s a sale on today. Everything is half price.

B: OK. I’ll take it.

A What size would you like?

B Can I help you?

C Well, I’m afraid this is a bit small.

D What’s the matter with you?

E.But wait a minute!

F.Sorry, he doesn’t like white.

G.How much does it cost?

难度:
知识点:自然
使用次数:299
复制
收藏
详情
加入组卷
【答案】

1 B

2 A

3 F

4 G

5 E

【分析】

对话中是 B 为奶奶买衬衫时和服务员之间的对话。

1 .根据 “Yes. I’d like to buy a shirt for my grandfather.” 可知是要购物,服务员会问需要帮助吗。 B 我能帮助你吗? 符合语境。故选 B

2 .根据 “Size L.” 可知询问要什么尺寸。 A 您要多大尺寸的? 符合语境。故选 A

3 .根据 “Have you got any other colours?” 可知要表示不喜欢某种颜色。 F 对不起,他不喜欢白色。 符合语境。故选 F

4 .根据 “Ninety-nine yuan.” 可知要询问衬衫的价格。 G 它要多少钱? 符合语境。故选 G

5 .根据 “There’s a sale on today. Everything is half price.” 可知 B 表示太贵后要告诉其有特价,请对方等一等。 E 但请等一会儿! 符合语境。故选 E

本卷还有29题,登录并加入会员即可免费使用哦~

立即下载
全选试题
编辑试卷
收藏试卷
试题总数:
34
总体难度:
中等
难度统计
难度系数
数量
占比
中等
25
73.52%
偏难
1
2.94%
容易
8
23.52%
题型统计
大题类型
数量
占比
阅读理解
3
8.82%
完型填空
1
2.94%
补全对话
2
5.88%
选择题
15
44.11%
作文
1
2.94%
阅读填空
2
5.88%
未分类
1
2.94%
翻译
2
5.88%
完成句子
7
20.58%
知识点统计
知识点
数量
占比
应用文
1
2.94%
说明文
2
5.88%
文学
1
2.94%
自然
1
2.94%
名词
2
5.88%
单词的读音
1
2.94%
代词辨析
1
2.94%
介词和介词短语
1
2.94%
情态动词
1
2.94%
形容词辨析
1
2.94%
并列连词辨析
1
2.94%
动词和动词短语
1
2.94%
副词的最高级
1
2.94%
特殊疑问句
1
2.94%
感叹句
1
2.94%
状语从句
2
5.88%
动词时态
3
8.82%
单词拼写
1
2.94%
情景交际
2
5.88%
句型转换
1
2.94%
方法与哲理
1
2.94%
社会
1
2.94%
科普知识与现代技术
1
2.94%
语法填空
1
2.94%
被动语态
1
2.94%
反身代词
1
2.94%
数词
1
2.94%
宾语从句
1
2.94%
版权提示

该作品由: 用户彭天禧分享上传

可圈可点是一个信息分享及获取的平台。不确保部分用户上传资料的来源及知识产权归属。如您发现相关资料侵犯您的合法权益,请联系 可圈可点 ,我们核实后将及时进行处理。
终身vip限时499
全站组卷·刷题终身免费使用
立即抢购


0
使用
说明
群联盟
收藏
领福利