Chinese Elements （元素） in the Beijing 2022 Winter Olympics
Different Chinese elements were shown at the opening ceremony （仪式） of the Beijing 2022 Winter Olympics. They mixed traditional culture with modern technology.
At the opening ceremony, traditional music was played with Chinese instruments such as guzheng , pipa in order to further spread traditional music around the world.
Greeting pine （迎客松）
During the ceremony, a firework in the shape of a “greeting pine” was set of in the sky. The “greeting pine” stood for Beijing’s warm welcome and friendly service provided for Winter Olympic guests from all over the world. The idea came from a 1, 000-year-old pine tree on Mount Huangshan in China’s Anhui Province.
24 Solar Terms （节气）
The exciting counting down phase （阶段） of the opening ceremony used traditional 24 Solar Terms, starting from the last to the first, known as lichun . This term stands for the start of springtime in the traditional Chinese culture.
1 ． The Chinese instruments were used to play traditional music to _________.
A ． welcome you to Anhui Province
B ． provide friendly service
C ． stand for the start of springtime
D ． further spread traditional music around the world
2 ． What can we know from paragraph 3 and 4?
A ． The real “greeting pine” is in Anhui Province.
B ． A real “greeting pine” was set off in the sky.
C ． “Lichun” means the end of springtime.
D ． Traditional 24 Solar Terms were used at the closing ceremony.
3 ． The passage is most probably taken from ________.
A ． a diary B ． a science study C ． a news report D ． a dictionary
D 2 ． A 3 ． C
【导语】本文是一篇新闻报道。文章着重介绍了 2022 北京冬奥会开幕式上的三大中国元素 —— 传统音乐、迎客松和 24 节气。
1 ．细节理解题。根据 “At the opening ceremony, traditional music was played with Chinese instruments such as guzheng , pipa in order to further spread traditional music around the world.” 可知在开幕式上，为了让传统音乐在全球范围内得到更广泛地传播，这些音乐都是用像古筝、琵琶这样的中国乐器演奏的。故选 D 。
2 ．细节理解题。根据 “The idea came from a 1, 000-year-old pine tree on Mount Huangshan in China’s Anhui Province.” 可知 “ 迎客松 ” 这个创意是来自在中国安徽黄山上的一棵千年迎客松，说明安徽是真正的 “ 迎客松 ” 的所在地。故选 A 。
3 ．推理判断题。文章主要介绍了 2022 北京冬奥会开幕式上的中国元素，这是当下热点时事，由此可推测这篇文章应是一篇新闻报道。故选 C 。
On a snowy day, there was a man walking in a hurry on the road. His clothes were in poor condition. You might think he was a beggar （乞丐） , but in fact he was a painter. His name was Vincent Willem van Gogh. With a painting he had just finished, the poor Vincent went into a painting store.
“Can you buy this painting to help me pay the rent （租金） ?”
“I don’t really like your painting, but it is said that you are gifted （有天赋的） and I want to help you. Here is five francs （法郎） .”
Although it was only five francs, Vincent was very happy.
He took the money and said thanks, thinking that he could buy some food and pay the rent.
Near his home, Vincent saw a little girl in dirty clothes shaking in the snow. The girl smiled sadly at the painter asking for some help. It was clear that the girl was hungry and cold.
“Poor child! I should help her!”
Vincent put the five francs into the girl’s hands, totally forgetting that he still needed money to pay the rent. Before the girl expressed her thanks, the kind Vincent had gone away with his empty stomach.
4 ． From the passage, we can know that the man was a _________.
A ． beggar B ． painter C ． singer D ． house owner
5 ． According to the passage, which of the following is TRUE?
A ． The girl refused Vincent’s help.
B ． Both the girl and Vincent were hungry.
C ． The girl had expressed thanks before Vincent left.
D ． After selling his painting, Vincent bought some food.
6 ． Which word can best describe Vincent?
A ． Helpful B ． Funny C ． Careless D ． Stupid
7 ． This passage is mainly about ________.
A ． a poor girl B ． Vincent’s great painting
C ． Vincent’s kindness to a stranger D ． a man selling a painting to pay the rent
B 5 ． B 6 ． A 7 ． C
4 ．细节理解题。根据第一段 “You might think he was a beggar （乞丐） , but in fact he was a painter.” 可知你可能会觉得他是一个乞丐，但实际上他是一位画家。故选 B 。
5 ．推理判断题。根据 “It was clear that the girl was hungry and cold.” 可知小女孩又饿又冷，根据 “Before the girl expressed her thanks, the kind Vincent had gone away with his empty stomach.” 可知在女孩谢谢他之前，善良的梵高已经饥肠辘辘地离开了。由此可知，小女孩和梵高都很饿。故选 B 。
6 ．推理判断题。根据最后一句 “Before the girl expressed her thanks, the kind Vincent had gone away with his empty stomach.” 可知梵高帮助了小女孩，自己却还挨着饿，说明梵高是一个乐于助人的人。故选 A 。
7 ．主旨大意题。文章讲述的是饥饿贫穷的梵高在卖了自己的画原想付房租，但却把钱给了一个饥饿寒冷的陌生小女孩，说明文章讲述的是梵高对陌生人的帮助。故选 C 。
With the winter vacation coming, I realized I needed to find a part-time job, because I didn’t want to ask my parents for money. I had imagined having a job at a winter camp where I could play games with children. In fact, the only job I could find was cleaning up tables at a local convenience store.
At first, I wanted to give up the job because getting up too early in the morning made me unhappy. I’ll never forget how tired I felt on my first day, but I’ll never forget sitting together and talking about our days with my workmates for the first time either. Suddenly, I felt good to be a member of them.
After working at the convenience store for almost one year, I was used to getting up so early, because I knew there would be a few good moments every day there.
Working at the convenience store, I’ve learned to grow into a boy that can depend on myself and get along well with others. And I’m not the shy person that I used to be. Meeting an impolite customer might make me feel bad, but very soon I could deal with it without difficulty. The job has given me so much, and I can’t wait to go back to the convenience store and continue to grow from my experience.
8 ． How did the writer feel at first when he found the job at the convenience store?
A ． Excited. B ． Surprised. C ． Disappointed. D ． Satisfied.
9 ． What can we know from the passage?
A ． He didn’t want to go back to the convenience store.
B ． He had few good moments at the convenience store.
C ． He forgot talking about their days with his workmates.
D ． He improved himself after working at the convenience store.
10 ． The underlined word “it” in the last paragraph refers to （指的是） __________.
A ． being a shy person B ． getting along well with his workmates
C ． meeting a rude customer D ． growing from the experience
11 ． What’s the best title of the passage?
A ． My Workmates B ． A Tiring Job
C ． A Local Convenience Store D ． A Meaningful Work Experience
C 9 ． D 10 ． C 11 ． D
8 ．推理判断题。根据 “At first, I wanted to give up the job because getting up too early in the morning made me unhappy.” 可知一开始， “ 我 ” 想要放弃这份工作，因为早上太早起床让 “ 我 ” 很不开心，由此可知， “ 我 ” 一开始的心情是很失望的。故选 C 。
9 ．推理判断题。根据 “The job has given me so much, and I can’t wait to go back to the convenience store and continue to grow from my experience.” 可知这份工作给了 “ 我 ” 很多东西， “ 我 ” 迫不及待地想回到便利店继续成长，由此可知作者在便利店工作后改变了很多。故选 D 。
10 ．词句猜测题。根据 “Meeting an impolite customer might make me feel bad, but very soon I could deal with it without difficulty.” 可知遇到一位没礼貌的顾客可能会让 “ 我 ” 感觉很不好，但是很快 “ 我 ” 就能毫无困难地解决这样的问题，由此可猜测代词 it 指代的是 “ 遇到没礼貌的顾客 ” 这件事。故选 C 。
11 ．最佳标题题。纵观全文，可知文章讲述的是作者在寒假时在一家便利店打工的经历，这份工作让他成长了很多，是一次非常有意义的工作体验。故选 D 。
In August, 2021, some new rules came out to restrict （限制） young people’s online game time. People under the age of 18 can only play online games three hours a week. Online game providers can offer only one-hour service to young people from 8 p. m. to 9 p. m. on Fridays, Saturdays, Sundays and public holidays. They are very popular with teachers and parents.
Zhang Zhe, a high school teacher in Nanjing, thinks online games influence students’ studies a lot. At home, parents often find it hard to stop their children from playing them. What’s worse, students might have no interest in developing friendship. “Students who become seriously addicted （上瘾的） to online games often find all kinds of excuses to play them. They also spend little on food or clothes to save their money for online games. So I think it is really necessary for the government to take action.” said Wu Li, a teacher in Wuhan.
Mrs Wang, a mother of a high school student in Shanghai, used to have difficulty keeping her son away from online games, so she felt really glad when the new rules came out. “Whenever I tried to stop him, he got really angry. For several months, he even refused to talk to me.” said Mrs Wang.
Thanks to the rules, students can have more time to take up new hobbies. To make sure that students develop healthier lifestyle （生活方式） , schools, teachers and parents need to work closely to help young students find proper hobbies, and hold different after-school activities for them.
12 ． According to the first paragraph, which one is TRUE?
A ． A pupil can play online games 2 hours every day.
B ． A 16-year-old boy can play online games three hours a week.
C ． A student of 17 can play online games from 8 p. m. to 10 p. m. on Sunday.
D ． A girl from a junior high can’t play online games from 8 p. m. to 9 p. m. during the Spring Festival.
13 ． Which of the following may happen to the students who are addicted to online games?
A ． They spend more on food and clothes.
B ． They have interest in making friends.
C ． Their studies are influenced a lot.
D ． They have a good relationship with their family.
14 ． What should schools, teachers, and parents do according to the last paragraph?
①They should work together to help young students.
②They should take up new hobbies.
③They should develop healthier lifestyle.
④They should hold different after-school activities for students.
A ． ①④ B ． ②③ C ． ①③ D ． ②④
15 ． The passage mainly tells us _________.
A ． some online games are harmful to students
B ． some students are addicted to online games
C ． some parents and teachers are against the new rules
D ． some parents and teachers welcome the new rules
B 13 ． C 14 ． A 15 ． D
【导语】这是一篇新闻报道。文章报道了 “ 限制未成年人的网络游戏时长 ” 这一新规颁发后受到老师和家长的支持。
12 ．推理判断题。根据第一段 “People under the age of 18 can only play online games three hours a week.” 可知 18 岁以下的青少年每周只能玩三个小时的线上游戏。故选 B 。
13 ．细节理解题。根据第二段 “Zhang Zhe, a high school teacher in Nanjing, thinks online games influence students’ studies a lot.” 可知南京的一位高中老师认为线上游戏严重影响了学生的学习。故选 C 。
14 ．细节理解题。根据最后一段 “schools, teachers and parents need to work closely to help young students find proper hobbies, and hold different after-school activities for them.” 可知学校、老师和家长们需要紧密配合帮助学生们发现适合的爱好，为他们开设各式各样的课后活动。故选 A 。
15 ．主旨大意题。根据文章第一段可知文章就 “ 限制未年人的网络游戏时长 ” 这一新规定展开讨论，由 “They are very popular with teachers and parents.” 可知老师和家长们都非常支持这一新规。故选 D 。
How Can You Create Luck in Everyday Life?
What is luck? It is agreed that more good things happen to some people. Let’s just call that luck. Now would you like to be one of these lucky people? ____16____ .
Feel lucky about what you have
____17____ , but they just don’t know it. Instead of giving all your attention to what you are short of, look at how lucky you are already. You no doubt have some wonderful friends, and a roof over your head.
Luck doesn’t just happen to you—it comes to you when you’re open. Learning a new skill, visiting a new place and trying a new hobby are all great ways of creating your chances.
Do it right now
You’ll never create any luck if you sit there waiting for it to fall into your lap （大腿） . ____19____ . You will find you create more luck in everyday life.
Ask for help if necessary
Sometimes people would be ready to help you out. ____20____ , don’t wait for others to offer you help but go and ask them if they will give you a hand.
A ． Try special things
B ． Try something new
C ． When you are busy
D ． If you are in trouble
E ． Some people are already lucky
F ． Act towards your goals and dreams at once
G ． Here are 4 top suggestions for creating your own luck
G 17 ． E 18 ． B 19 ． F 20 ． D
【导语】本文是一篇说明文。文章针对 “ 如何在日常生活中创造自己的幸运 ” 这一问题提出了 4 个给力的建议。
16 ．从文章的篇章结构特点来看，下文有 4 个小标题，因此此处应是过渡句总起下文，引出 4 个小标题所提出的建议。选项 G“ 这儿有 4 个可以创造你自己的好运的顶级建议 ” 符合语境。故选 G 。
17 ．根据上文小标题 “Feel lucky about what you have” 可知这一段建议人们要对所拥有的东西感到幸运，又根据下文 “but they just don’t know it.” 可知此处应是说明有些人已经拥有好运却不自知。选项 E“ 有些人已经很幸运了 ” 符合语境。故选 E 。
18 ．根据下文 “Learning a new skill, visiting a new place and trying a new hobby are all great ways of creating your chances.” 可知学习一个新的技能、参观一个新的地方和尝试一个新的爱好，这些都是创造机会的绝好方法。由此可知这一个建议应是让人们去尝试新的东西。选项 B“ 尝试新事物 ” 符合语境。故选 B 。
19 ．根据上文的小标题 “Do it right now” 可知这一段建议 “ 要立刻行动 ” 。选项 F“ 朝着你的目标和梦想立刻行动 ” 符合语境。故选 F 。
20 ．根据下文 “don’t wait for others to offer you help but go and ask them if they will give you a hand.” 可知不要干等着别人给你提供帮助，而是要去问是否他们能帮助你，由此可知这是当人们遇到困难或麻烦时应采取的做法。选项 D“ 当你遇到麻烦的时候 ” 符合语境。故选 D 。
该作品由: 用户老唐分享上传可圈可点是一个信息分享及获取的平台。不确保部分用户上传资料的来源及知识产权归属。如您发现相关资料侵犯您的合法权益，请联系 可圈可点 ，我们核实后将及时进行处理。