学科首页 试卷详情
2021年四川省遂宁市中考英语真题含答案解析
2021年四川省遂宁市中考英语真题含答案解析
初中
整体难度:偏难
2022-01-09
题号
评分
一、阅读填空 (共2题)
添加该题型下试题
1.

A: Frank, I didn’t see you in the soccer game last Sunday. ____1____

B: Oh. I went fishing with my father in the river near our town.

A: Did you have fun?

B: ____2____ The river was so dirty that there was no fish in it.

A: It’s impossible. I went there 2 years ago. ____3____

B: There are many new buildings by the river now. Perhaps people living there throw litter into it.

A: That’s terrible. We should do something about it.

B: We plan to write to the government to ask for more rubbish bins.

A: That would be helpful. Let’s call on people not to drop waste into the water. ____4____

B: Good idea! I’ll help to put them up this Saturday.

A: ____5____ She cares much about the pollution.

B: Sure! I’ll call her tonight.

A Not really.

B I can make some signs.

C Where did you go?

D Why not ask Lingling to join us?

E It used to be clean and beautiful.

难度:
知识点:未分类
使用次数:191
复制
收藏
详情
加入组卷
【答案】

1 C

2 A

3 E

4 B

5 D

【解析】

本段对话主要是 AB 二人讨论上周日 B 去了哪里玩,引出了环境问题,二人决定邀请玲玲一起为环境做些事。

1 .根据 “Oh. I went fishing with my father in the river near our town.” 可知,介绍了自己去了什么地方,空处应是问去了哪里,选项 C“ 你去哪里了? 符合语境,故选 C

2 .根据 “The river was so dirty that there was no fish in it.” 可知,环境不好,所以玩得不算开心,选项 A“ 算不上。 符合语境,故选 A

3

根据 “It’s impossible. I went there 2 years ago.” 可知,空处应是介绍两年前的样子与现在是不同的,选项 E“ 它曾经是干净和美丽的。 符合语境,故选 E

4 .根据 “ I’ll help to put them up this Saturday.” 可知,要张贴这些东西,选项 B“ 我会做一些标志。 符合语境,故选 B

5 .根据 “She cares much about the pollution.” “Sure! I’ll call her tonight.” 可知,此处提到另一个女孩子,选项 D“ 为什么不叫玲玲加入我们呢? 符合语境,故选 D

2.

return  reasons   act    harmful   by

Every year, forest fires happen at times in different places. Local firefighters have to ____ 1 ____ quickly and put out the fires. The fires are so ____ 2 ____ that lots of trees and houses may be burned. They even cause the deaths of firefighters. Most of the firefighters are even young. Their deaths touch our hearts all over China. Forest fires are common in spring. People believe there are many ____ 3 ____ for forest fires. Warm and dry weather, thick grass and trees and hot winds can easily make fires happen. As far as we know, 90% of forest fires are caused ____ 4 ____ humans. During the holidays of Qingming, millions of people ___ 5 ____ to their hometowns to honor ancestors. The risks of fires in mountains are higher. So experts remind people to be more careful.

难度:
知识点:科普知识与现代技术
使用次数:213
复制
收藏
详情
加入组卷
【答案】

1 act

2 harmful

3 reasons

4 by

5 return

【解析】

文章介绍了火灾的危害以及发生火灾的原因。

1. 句意:当地消防队员必须迅速行动,把火扑灭。根据 “quickly and put out the fires” 及备选词汇可知,此处是 act“ 行动 ,是动词, have to 后接动词原形,故填 act

2. 句意:火灾危害极大,许多树木和房屋可能被烧毁。根据 “lots of trees and houses may be burned. They even cause the deaths of firefighters” 及备选词汇可知,此处是 harmful“ 有害的 ,是形容词作表语,故填 harmful

3. 句意:人们认为森林火灾有很多原因。根据 “Warm and dry weather, thick grass and trees and hot winds can easily make fires happen.” 及备选词汇可知,此处是指火灾的原因, reason“ 原因 ,空格前有 many 修饰,名词应用复数形式,故填 reasons

4. 句意:据我们所知, 90% 的森林火灾是由人类引起的。根据 “90% of forest fires are caused...humans.” 及备选词汇可知,此处是指 被,由 ,应用介词 by ,故填 by

5. 句意:清明节期间,数百万人回到家乡祭祖。根据 “to their hometowns to honor ancestors” 及备选词汇可知,此处是指 返回 return“ 返回 ,陈述事实用一般现在时,主语是复数名词,动词用原形,故填 return

二、阅读理解 (共4题)
添加该题型下试题
1.

Welcome to www. youthtravel.com

Would you like to join us this summer vacation? Here are tours of four amazing museums. You can not only enjoy your life, but also learn something interesting.

The Underwater MuseumTime: July 5-10

Age: 8-18

Ticket: ¥50

You can enjoy fishes in different colors.

There are also excellent dolphin shows. If you are brave enough, have a try to swim underwater to see the sea life clearly. Buy some gifts for your family if necessary.

The Museum of MoviesTime: July 16-21

Age: 8-15

Ticket: ¥20

This is a museum about movies and cameras. It has very old cameras and you can learn a lot about the history of them. To relax yourself, you may watch famous movies from all over the world.

The China (瓷器) Museum of the Song DynastyTime: August 3-8

Age: 12-18

Ticket: free

More than 120 china pieces from ancient China are on show here. You can make your OMTI clay art works in person at a very good price. Come and have fun with your friends! It is open every day except Monday.

Suining Science and Technology MuseumTime: August 23-28

Age: over 6

Ticket: free

You may learn something about the space and increase your science knowledge. You can experience wonderful activities, such as VR games, driving games, recycling games and so on. Children under 12 must be with at least one adult.

1 Jenny is a 7-year-old girl. Which museum can she visit?A The Underwater Museum.

B The Museum of Movies.

C The China Museum of the Song Dynasty.

D Suining Science and Technology Museum

2 If a boy has an interest in the old cameras, he can go to the museum on ________.

A July 6 B August 5 C July 18 D August 24

3 Helen wants to visit the Underwater Museum with her classmate Sally. How much do they have to pay?

A ¥100. B ¥50. C ¥20. D ¥150.

4 At Suining Science and Technology Museum, you can ________.

A make clay art pieces B swim underwater

C experience VR games D watch movies

5 The reading may come from ________.

A a textbook B a storybook C a science fiction D the Internet

难度:
知识点:应用文
使用次数:271
复制
收藏
详情
加入组卷
【答案】

1 D

2 C

3 A

4 C

5 D

【解析】

文章是对四个令人惊叹的博物馆的活动广告,包括时间,票价,特点等。

1. 细节理解题。根据四个博物馆的年龄限制可知, The Underwater Museum 8-18 岁; The Museum of Movies 8-15 岁; The China (瓷器) Museum of the Song Dynasty 12-18 岁; Suining Science and Technology Museum 6 岁以上,所以 Jenny7 岁,可以参加遂宁科技馆的活动,故选 D

2. 细节理解题。根据 “This is a museum about movies and cameras. It has very old cameras and you can learn a lot about the history of them.” 以及 “Time: July 16-21” 可知,对古老的相机感兴趣可以在 7 16—21 加入电影博物馆,故选 C

3. 细节理解题。根据 “The Underwater Museum” 以及 “Ticket: ¥50” 可知,两个人需要 100 元,故选 A

4. 细节理解题。根据 “You may learn something about the space and increase your science knowledge. You can experience wonderful activities, such as VR games, driving games, recycling games and soon.” 可知,在这里可以体验 VR 游戏,故选 C

5. 推理判断题。根据 “Welcome to www. youthtravel.com” 可知,本文是来自一个网站的广告,故选 D

2.

Do you know Liu Xiuxiang? This name might be strange to you, but you must have heard about the story of him. He “carried” his sick mom to his university while studied in Shandong. His mom wasn’t able to look after herself after his dad passed away. He had to support the whole family. Life was difficult, but he went on studying hard. Finally he got into the university.

Many years later, Liu was noticed by public again. He won the honor — the “May 4th” Medal of Chinese Youth. After he graduated from university in 2012, Liu refused many highly paid job and went back to his hometown, Guizhou Province. There he has been working as a teacher for 9 years. He said, “I hope to do something for more children whose lives are similar to mine.”

In fact, Liu supported three poor children when he was in high school. Till now, he has helped more than 1,700 students and given more than 1,000 speeches. His story has warmed many people. As the song sings “What doesn’t kill you makes you stronger.” There is no doubt that he will give more hope to more children in the future.

1 Why did Liu Xuxiang “carry” his mom to the university?

A Because his mom couldn’t take care of herself.

B Because his mom wanted to work in the university.

C Because his mom was too lonely.

D Because Liu was not independent.

2 Liu Xiuxiang worked as ________ after he graduated from the university.

A a policeman B a doctor C a teacher D an officer

3 Where is Liu Xiuxiang’s hometown?

A In Shandong. B In Guizhou. C In Sichuan. D In Henan.

4 When did Liu start to support poor children?

A When he graduated from university in 2012.

B After he won the May 4th Medal of Chinese Youth.

C When he got into the university.

D When he was a high school student.

5 What do you think of Liu Xiuxiang?

A Kind and helpful. B Honest and brave.

C Polite and responsible. D Hard-working and shy.

难度:
知识点:公益行为
使用次数:230
复制
收藏
详情
加入组卷
【答案】

1 A

2 C

3 B

4 D

5 A

【解析】

文章主要介绍了刘秀祥千里背母上大学,并在毕业后拒绝高薪工作回家乡做一名教师的事情,他帮助了很多学生,他的故事温暖了许多人。

1 .细节理解题。根据 “He ‘carried’ his sick mom to his university while studied in Shandong. His mom wasn’t able to look after herself after his dad passed away.” 可知刘秀祥背着妈妈去上大学是因为他妈妈照顾不了自己。故选 A

2 .细节理解题。根据 “After he graduated from university in 2012, Liu refused many highly paid job and went back to his hometown, Guizhou Province. There he has been working as a teacher for 9 years.” 可知大学毕业后刘秀祥做了一名老师。故选 C

3 .细节理解题。根据 “After he graduated from university in 2012, Liu refused many highly paid job and went back to his hometown, Guizhou Province.” 可知刘秀祥的家乡在贵州。故选 B

4 .细节理解题。根据 “In fact, Liu supported three poor children when he was in high school.” 可知当刘秀祥还是个高中生的时候,就开始资助贫穷孩子们。故选 D

5 .观点态度题。根据 “I hope to do something for more children whose lives are similar to mine.” “Till now, he has helped more than 1,700 students and given more than 1,000 speeches.” 可知刘秀祥希望能为和他有相似生活的孩子们做些事,他是善良的,他帮助了 1700 多个学生,这说明他是乐于助人的。故选 A

3.

Several months ago, Chinese COVID-19 vaccines (疫苗) were put to use widely. Our government offers free vaccines to Chinese people. Here is some information you need to know.

How is the vaccine given?

It is given by injection (注射) . There are several ways to get injected. For the most common way, you are supposed to get it twice. After the first injection, you have to get the second one.

Is the vaccine bad for human bodies?

Some people are afraid that the vaccines are dangerous and may make them sick. In fact, the vaccines have been tested for a long time. They won’t cause any disease. Instead, they can protect our bodies from being hurt.

Who is suitable?

Medical researches have shown that Chinese vaccines are suitable for most people. And people aged 18 to 59 would be the first ones to get injections. Our government expects people over 60 who are in good health to get injected as well. You’d better ask doctors for advice first.

Should we still wear a face mask?

Yes. It takes a few weeks for the body to build the ability to fight the COVID-19 after injection. Sometimes the vaccines might not work well in the body. So it’s best to keep wearing face masks in public and wash your hands often.

1 ________ can get the COVID-19 vaccines first in China.

A People of all ages B People aged 3 to 17

C People aged 18 to 59 D People aged 60 and above

2 The underlined word “disease” means ________ in the passage.

A illness B trouble C headache D pressure

3 From the passage, we can know that the vaccines ________.

A will make people sick B can protect people from being hurt

C can only be given in two ways D are very expensive

4 People should still wear masks after injection because ________.

A their bodies need time to build the ability

B the masks can make them more beautiful

C they may catch a cold more easily

D the masks help the vaccines to work

5 This passage mainly talks about ________.

A physical health B face masks C doctors’ advice D vaccine injection

难度:
知识点:说明文
使用次数:152
复制
收藏
详情
加入组卷
【答案】

1 C

2 A

3 B

4 A

5 D

【解析】

【分析】

本文是一篇说明文,向我们介绍注射新冠疫苗的几个相关问题。

1. 细节理解题。根据 “And people aged 18 to 59 would be the first ones to get injections.” 可知,年龄在 18 59 岁之间的人将首先接受注射。故选 C

2. 词义猜测题。分析 “In fact, the vaccines have been tested for a long time. They won’t cause any disease. Instead, they can protect our bodies from being hurt.” 可知,这些疫苗已经测试了很长时间,它们不会引起任何疾病;相反,它们可以保护我们的身体免受伤害。此处 disease 的意思是 疾病 ,故选 A

3. 细节理解题。根据 “Instead, they can protect our bodies from being hurt.” 可知,疫苗可以保护我们的身体免受伤害。故选 B

4. 细节理解题。根据 “It takes a few weeks for the body to build the ability to fight the COVID-19 after injection. Sometimes the vaccines might not work well in the body. So it’s best to keep wearing face masks in public” 可知,人们在注射后仍然应该戴口罩,因为他们的身体需要时间来建立这种能力。故选 A

5. 主旨大意题。分析全文内容可知,本文向我们介绍注射新冠疫苗的几个相关问题。故选 D

本卷还有19题,登录并加入会员即可免费使用哦~

立即下载
全选试题
编辑试卷
收藏试卷
试题总数:
24
总体难度:
偏难
难度统计
难度系数
数量
占比
中等
23
95.83%
偏难
1
4.16%
题型统计
大题类型
数量
占比
阅读填空
2
8.33%
阅读理解
4
16.66%
完型填空
1
4.16%
选择题
10
41.66%
作文
1
4.16%
短文改错
1
4.16%
完成句子
5
20.83%
知识点统计
知识点
数量
占比
未分类
2
8.33%
应用文
1
4.16%
公益行为
3
12.5%
说明文
2
8.33%
人称代词
1
4.16%
动词时态
1
4.16%
宾语从句
2
8.33%
被动语态
1
4.16%
单词拼写
3
12.5%
选择疑问句
1
4.16%
介词和介词短语
1
4.16%
物主代词
1
4.16%
科普知识与现代技术
1
4.16%
数词
1
4.16%
状语从句
1
4.16%
形容词比较级
1
4.16%
名词
1
4.16%
版权提示

该作品由: 用户liuze分享上传

可圈可点是一个信息分享及获取的平台。不确保部分用户上传资料的来源及知识产权归属。如您发现相关资料侵犯您的合法权益,请联系 可圈可点 ,我们核实后将及时进行处理。
终身vip限时499
全站组卷·刷题终身免费使用
立即抢购


0
使用
说明
群联盟
收藏
领福利