学科首页 试卷详情
2022年四川省德阳市中考英语真题含解析
2022年四川省德阳市中考英语真题含解析
初中
整体难度:中等
2023-01-10
题号
评分
一、未分类 (共2题)
添加该题型下试题
1.

An old man sat on a train. He was on his way home after he ____1____ his son working in a big city. He was looking at the new shoes happily because his son bought them for him. Suddenly, one of the shoes fell out of the window of the ____2____ by accident. The people around him all were ____3____ for him and they said to him, “Don’t worry! It’s only a shoe. You still have a shoe.” But to their surprise, the old man threw the other ____4____ out of the window. A woman asked, “Why? It’s new.” The old man said with a smile, “Only one shoe is no use for me. But if anyone finds that pair of shoes, he can ____5____ them happily.”

1 A saved B caught C visited D invited

2 A train B bus C plane D room

3 A happy B sorry C nervous D shy

4 A coat B jacket C shoe D bag

5 A buy B hide C fix D wear

难度:
知识点:方法与哲理
使用次数:124
复制
收藏
详情
加入组卷
【答案】

C    2 A    3 B    4 C    5 D

【导语】本文主要讲述了一个老人在坐火车时不小心把一只鞋掉到了窗外,他竟然把另一只鞋也扔到了窗外,众人不解。但是听了老人的话,大家才恍然大悟。

1 .句意:他拜访了在大城市工作的儿子后,正在回家的路上。

saved 拯救; caught 抓住; visited 拜访; invited 邀请。根据 “He was on his way home after he...his son working in a big city” 可知是拜访他的儿子。故选 C

2 .句意:突然,一只鞋子不小心从火车的窗户掉了出去。

train 火车; bus 公交车; plane 飞机; room 房间。根据 “An old man sat on a train” 可知是从火车窗外掉落。故选 A

3 .句意:周围的人都替他遗憾。

happy 开心的; sorry 遗憾的; nervous 紧张的; shy 害羞的。根据 “one of the shoes fell out of the window” 可知他的一只鞋掉了,所以人们为他感到遗憾。故选 B

4 .句意:但令他们惊讶的是,老人把另一只鞋扔出了窗外。

coat 大衣; jacket 夹克衫; shoe 鞋; bag 包。根据 “one of the shoes fell out of the window ” 并结合语境可知,老人的一只鞋掉到了窗外,他把另一只鞋也扔了出去。故选 C

5 .句意:但如果有人找到那双鞋,他可以开心地穿上它们。

buy 买; hide 隐藏; fix 修理; wear 穿。根据 “But if anyone finds that pair of shoes” 可知如果有人找到这双鞋,会开心地穿上它们。故选 D

2.

Helen was sitting in the garden reading her favorite book. Some time later, her old ____6____ sat beside her. Suddenly, she pointed at something and asked Helen what it was. Helen looked at it and told her it was a sparrow ( 麻雀 ). Helen was ____7____ by the simple question.

Helen went on reading. Several ____8____ later, her old mother asked her the same question and Helen found it was the same bird. After a little while, the old woman again asked the question about the sparrow. This time Helen got ____9____ . She shouted at her mother for asking the question again and again. The old woman ____10____ stood up and entered the house. Helen continued reading her book. A few minutes passed and her old mother ____11____ beside her again. She opened an old diary and put it in front of Helen. Helen picked up the diary and began to read it. It said, “Today, while I was ____12____ in the garden, my little Helen came to me. Looking at a sparrow on a tree, my child asked me what it was. I ____13____ at her, said it was a sparrow and kissed her. After a while, little Helen asked the question again. This went on until she went back into the house with me after I finished my work. Little Helen asked me at least ten times and I kept on answering her and ____14____ her.”

Tears came into Helen’s eyes. She closed the ____15____ and felt very sorry for what she did. She realized that she should treat her mother the way her mother treated her.

6 A father B mother C brother D sister

7 A fooled B scared C moved D surprised

8 A minutes B hours C days D weeks

9 A sad B anxious C cold D angry

10 A suddenly B quickly C silently D clearly

11 A sat B stood C asked D cried

12 A walking B playing C running D working

13 A laughed B shouted C smiled D knocked

14 A kissing B helping C beating D punishing

15 A novel B diary C magazine D door

难度:
知识点:方法与哲理
使用次数:231
复制
收藏
详情
加入组卷
【答案】

6 B    7 D    8 A    9 D    10 C    11 A    12 D    13 C    14 A    15 B

【导语】本文主要讲述了海伦起初以不太好的态度对待她的母亲,在看了她母亲记录的关于她小时候的日记后,她意识到她应该用母亲对她的方式来对待母亲。

6 .句意:过了一会儿,她年迈的母亲坐在她身边。

father 爸爸; mother 妈妈; brother 兄弟; sister 姐妹。根据 “her old mother asked her the same question” 可知,是年迈的母亲坐在那,故选 B

7 .句意:海伦对这个简单的问题感到惊讶。

fooled 愚弄; scared 害怕; moved 感动; surprised 惊讶。根据 “Helen looked at it and told her it was a sparrow” 可知,对这个简单的问题感到惊讶,故选 D

8 .句意:几分钟后,她的老母亲问她同样的问题,海伦发现还是那只鸟。

minutes 分钟; hours 小时; days 天; weeks 星期。根据 “Several … later” “A few minutes passed” 可知,几分钟后,母亲又问了同一个问题,故选 A

9 .句意:这次海伦生气了。

sad 难过的; anxious 焦虑的; cold 寒冷的; angry 生气的。根据 “She shouted at her mother for asking the question again and again” 可知,海伦生气了,故选 D

10 .句意:老妇人默默地站起来,走进屋子。

suddenly 突然; quickly 快速地; silently 沉默地; clearly 清楚地。根据 “She shouted at her mother for asking the question again and again” 可知,老妇人沉默地离开了,故选 C

11 .句意:几分钟过去了,她年迈的母亲又坐在她身边。

sat 坐; stood 站; asked 询问; cried 哭泣。根据上文 “sat beside her” 可知,又坐在她旁边,故选 A

12 .句意:今天,当我在花园里干活的时候,我的小海伦来找我。

walking 散步; playing 玩; running 跑步; working 工作。根据下文 “after I finished my work” 可知,这时母亲在花园里干活,故选 D

13 .句意:我朝她微笑,说那是只麻雀,然后吻了她。

laughed 大笑; shouted 呼喊; smiled 微笑; knocked 敲。根据 “said it was a sparrow and kissed her” 可知,微笑地回答问题,故选 C

14 .句意:小海伦至少问了我十次,我不停地回答她,亲吻她。

kissing 吻; helping 帮助; beating 打败; punishing 惩罚。根据 “said it was a sparrow and kissed her” 可知,每回答一次问题就亲吻一次,故选 A

15 .句意:她合上日记本,对自己的所作所为感到非常抱歉。

novel 小说; diary 日记; magazine 杂志; door 门。根据 “Helen picked up the diary” 可知,合上了日记,故选 B

二、阅读理解 (共4题)
添加该题型下试题
1.

Xiangyang Hotel

●A room with two single ( 单人的 ) beds: 510 yuan A room with one big bed: 388 yuan

Big and clean rooms with TV sets, telephones and computers

●Four different restaurants and three swimming pools

●In the city center

●Tel: 028-4763288

Hongxing Hotel

●A room with two single beds: 220 yuan

A room with one big bed: 150 yuan

Big and clean rooms with TV sets and telephones

●Two different restaurants

●A short bus ride from the city center

●Tel: 028-4763251

Jixiang Hotel

●A room with two single beds: 120 yuan A room with one big bed: 80 yuan

Clean rooms with TV sets and telephones

●A restaurant

●A 17-minute bus ride from the train station

●Tel: 028-4763386

Huayuan Youth Hotel

●40 yuan each person each nightClean beds, television rooms, bathrooms

●Restaurants and travel advice

●In the city center

●Tel: 028-4763551

16 If Li Ping wants to swim, which hotel will he choose?A Hongxing Hotel. B Xiangyang Hotel. C Jixiang Hotel. D Huayuan Youth Hotel.

17 If you want to get more information about Jixiang Hotel, which number will you call?

A 028-4763288. B 028-4763251. C 028-4763386. D 028-4763551.

18 If Wang Lin wants to stay in Huayuan Youth Hotel for four nights, how much will he pay?

A 40 yuan. B 80 yuan . C 120 yuan. D 160 yuan.

难度:
知识点:应用文
使用次数:120
复制
收藏
详情
加入组卷
【答案】

16 B    17 C    18 D

【导语】本文主要介绍了四个旅馆的房型、价格、联系方式以及其他的服务等。

16 .细节理解题。根据第一个表格中的 “Four different restaurants and three swimming pools” 可知襄阳旅馆可以游泳。故选 B

17 .细节理解题。根据第三个表格中的 “Tel: 028-4763386” 可知吉祥旅馆的电话是 028-4763386 。故选 C

18 .细节理解题。根据第四个表格中的 “40 yuan each person each night” 可知花园青年酒店一个人一晚上 40 元, 4 晚需要 160 元。故选 D

2.

There was a big lake in the forest. A crocodile ( 鳄鱼 ) with his wife lived in the lake. They ate fishes. By the lake stood a big tree. A monkey lived in it. He ate fruits. The monkey and the crocodile met every day and often played together.

One day, the crocodile’s wife saw the monkey and she wanted to eat the monkey’s heart. She said to her husband, “I don’t want to eat fishes in the lake any more. I think the monkey’s heart must be delicious. Go and get it for me!” The crocodile didn’t agree. But his wife added, “Don’t worry. Just bring him here and try to push him down into the water.” After thinking for a long time, the crocodile agreed.

The next day the crocodile invited the monkey to play by the lake. While they were playing, the crocodile pushed the monkey down into the water. The monkey asked the crocodile why he did that. The crocodile said, “My wife wants to eat your heart.” The monkey was shocked but he said, “I left my heart in the tree. Let’s go to take it.” The crocodile agreed. When they reached the tree, the monkey climbed up the tree quickly and said, “My heart is in my body.”

19 What did the monkey and the crocodile often do?

A They ate meals together. B They caught fishes in the lake.

C They played together. D They fought with each other.

20 What did the crocodile’s wife want to eat?

A The monkey’s heart. B The monkey’s head. C Fishes in the lake. D Fruits on the tree.

21 What can we learn from the text?

A The monkey was smart when he was in danger.

B The crocodile agreed with his wife right away.

C The monkey left his heart on the top of the big tree.

D The crocodile invited the monkey to swim in the lake.

22 Where can you probably find the text?

A In a history book. B In a science magazine.

C In a story book. D In a fashion magazine.

难度:
知识点:记叙文
使用次数:101
复制
收藏
详情
加入组卷
【答案】

19 C    20 A    21 A    22 C

【导语】本文主要讲述了鳄鱼妻子想要吃一个猴子的心脏,所以让它的丈夫把猴子带来,并把它推到水里,猴子告诉鳄鱼丈夫,它的心脏在树上,结果猴子很快就爬到了树上,脱离了危险。

19 .细节理解题。根据 “The monkey and the crocodile met every day and often played together.” 可知它们经常一起玩。故选 C

20 .细节理解题。根据 “the crocodile’s wife saw the monkey and she wanted to eat the monkey’s heart” 可知鳄鱼妻子想要吃猴子的心脏。故选 A

21 .推理判断题。通读全文可知,猴子在鳄鱼想把它推到水里时,急中生智,告诉鳄鱼自己的心脏在树上,最后成功地脱离了危险,由此可推知猴子在面对危险时非常聪明。故选 A

22 .推理判断题。通读全文可知,本文是一个寓言故事,故有可能出现在故事书上。故选 C

3.

One Monday morning, the students were talking about their homework in the classroom. Last weekend, their homework was to sell something. They would use the money they made to buy school things for the children in poor areas. Now it was time for them to show how successful they were.

Liu Ling was the first one to speak. “I made some cakes and sold them. I made 40 yuan ,” she said happily. “My friendly words and smiles helped me. At the same time, the cakes were really delicious.” “Good,” said the teacher.

Yang Mei said, “I sold newspapers. I made 55 yuan and I told everyone that newspapers can tell us what is happening around the world.” “Very good, Yang Mei,” said the teacher.

Li Hang said, “I sold my toys and I made 62 yuan . I told everyone they were much cheaper than new toys.” “Great!” said the teacher.

Then it was Zhou Yi’s turn. Everyone looked at him. Zhou Yi walked to the front of the classroom and put a box of money on the teacher’s desk.

“1,242 yuan ,” he said.

“1,242 yuan !” said the teacher. “What did you sell?”

“Toothbrushes,” said Zhou Yi.

“Toothbrushes?” the teacher asked. “How did you do it? How many toothbrushes did you sell to make that much money?”

“I found the busiest street in town,” said Zhou Yi, “I set up a chocolate stand ( 货摊 ) and invited everybody who walked by to taste my chocolate for free. They all said, ‘Your chocolate tastes good but it makes my teeth black!’ Then I said, ‘It is. Do you want to buy a toothbrush?’ ”

23 Why did the students sell things?

A To help their classmates. B To make money for themselves.

C To make a survey about selling. D To help the children in poor areas.

24 What did Yang Mei sell?

A Cakes. B Newspapers. C Toys. D Toothbrushes.

25 Who made the most money?

A Liu Ling. B Yang Mei. C Li Hang. D Zhou Yi.

26 What can we learn from the text?

A The teacher made a lot of money. B Li Hang and Liu Ling made 102 yuan .

C Zhou Yi’s chocolate tasted really awful. D Yang Mei and Zhou Yi made 1287 yuan .

难度:
知识点:记叙文
使用次数:143
复制
收藏
详情
加入组卷
【答案】

23 D    24 B    25 D    26 B

【导语】本文主要讲述了学生们在向老师展示上周末义卖活动取得的成果,每个学生讲述了获得的金额以及义卖的方式,最后金额最高的周易讲述了自己如何用免费品尝巧克力的方式卖出更多的牙刷。

23 .细节理解题。根据 “They would use the money they made to buy school things for the children in poor areas” 可知,他们会用赚来的钱给贫困地区的孩子买学习用品,故选 D

24 .细节理解题。根据 “Yang Mei said, ‘I sold newspapers...’ ” 可知,杨梅售卖报纸,故选 B

25 .细节理解题。根据 “Zhou Yi walked to the front of the classroom and put a box of money on the teacher’s desk. ‘1,242 yuan ,’ he said.” 可知,周易赚的钱最多,故选 D

26 .推理判断题。根据 “Liu Ling was the first one to speak. ‘I made some cakes and sold them. I made 40 yuan ,’ ” “Li Hang said, ‘I sold my toys and I made 62 yuan . I told everyone they were much cheaper than new toys.’ ” 可知,刘玲和李航一共赚了 102 元,故选 B

本卷还有14题,登录并加入会员即可免费使用哦~

立即下载
全选试题
编辑试卷
收藏试卷
试题总数:
19
总体难度:
中等
难度统计
难度系数
数量
占比
中等
9
47.36%
容易
9
47.36%
偏难
1
5.26%
题型统计
大题类型
数量
占比
未分类
2
10.52%
阅读理解
4
21.05%
阅读填空
2
10.52%
完成句子
10
52.63%
作文
1
5.26%
知识点统计
知识点
数量
占比
方法与哲理
3
15.78%
应用文
1
5.26%
记叙文
2
10.52%
说明文
1
5.26%
其他
3
15.78%
单词拼写
1
5.26%
状语从句
2
10.52%
名词
1
5.26%
未分类
2
10.52%
副词的比较级
1
5.26%
形容词的用法
1
5.26%
被动语态
1
5.26%
版权提示

该作品由: 用户张ln分享上传

可圈可点是一个信息分享及获取的平台。不确保部分用户上传资料的来源及知识产权归属。如您发现相关资料侵犯您的合法权益,请联系 可圈可点 ,我们核实后将及时进行处理。
终身vip限时499
全站组卷·刷题终身免费使用
立即抢购


0
使用
说明
群联盟
收藏
领福利