学科首页 试卷详情
2022年四川省南充市中考英语试题含解析
2022年四川省南充市中考英语试题含解析
初中
整体难度:中等
2023-01-20
题号
评分
一、未分类 (共2题)
添加该题型下试题
1.

Most people think the capital of the movie world is Hollywood, in America. ____1____ , the real movie capital is Mumbai,in India. Mumbai used to be known as Bombay. The movie industry there is often called “Bollywood”. Bollywood makes twice. ____2____ many movies as Hollywood—over 1000 movies a year.

The movies from Bollywood are very different from those made in Hollywood. Bollywood movies are much ____3____ than most Hollywood movies. Most Bollywood movies are more than three hours long, and ____4____ singing, dancing, action, adventure, mystery and romance. Because Bollywood movies have so many different themes, this style of movie is sometimes called a “masala” movie — “masala” is an Indian word for a ____5____ of different spices ( 香料 ).

1 A Usually B Luckily C Besides D However

2 A so B as C for D than

3 A fewer B more C longer D shorter

4 A keep B include C follow D teach

5 A mix B smell C taste D name

难度:
知识点:文学
使用次数:109
复制
收藏
详情
加入组卷
【答案】

D    2 B    3 C    4 B    5 A

【导语】本文主要介绍了宝莱坞和好莱坞电影的区别。

1 .句意:然而,真正的电影之都是印度的孟买。

Usually 通常; Luckily 幸运地; Besides 并且; However 然而。 “Most people think the capital of the movie world is Hollywood, in America” “ the real movie capital is Mumbai,in India” 是转折关系,故选 D

2 .句意:宝莱坞的电影产量是好莱坞的两倍 —— 一年超过 1000 部。

so 因此; as 一样; for 由于; than 比。倍数 +as…as 表示 …… 多多少倍 ,故选 B

3 .句意:宝莱坞电影比大多数好莱坞电影要长得多。

fewer 更少的; more 更多的; longer 更长的; shorter 更短的。根据 “ Most Bollywood movies are more than three hours long” 可知,时长更长,故选 C

4 .句意:大多数宝莱坞电影都在三个小时以上,包括唱歌、跳舞、动作、冒险、神秘和爱情。

keep 保持; include 包括; follow 跟随; teach 教。根据 “singing, dancing, action, adventure, mystery and romance” 可知,此处介绍包括哪些种类的电影,故选 B

5 .句意: “masala” 是印度语,意思是不同香料的混合物。

mix 混合; smell 味道; taste 品尝; name 名字。根据 “Because Bollywood movies have so many different themes” ““masala” is an Indian word for a … of different spices” 可知,由许多主题混在一起,由此可推断这个名字是香料的混合物,故选 A

2.

It was Career ( 职业 ) Week at school. Each day, a different person came to talk about his or her career. Kelly’s class had visits ____6____ a fireman, a doctor, an artist, and a computer programmer. All the talks were interesting. Kelly was encouraged to think of all the careers she could have.

Kelly was quite excited about the last person who came to visit—Andrew Fisher, a famous television reporter, who also wrote many books about his ____7____ all around the world. Kelly wanted to hear him talk very much.

Mr. Fisher talked about growing up in a poor family, with very ____8____ education. He talked about being a reporter during exciting and dangerous events. He talked about climbing Mt. Qomolangma ____9____ sailing down the Nile. He had many interesting stories, and the students paid close attention. Then he asked if anyone had questions. Kelly ____10____ her hand at once. “Mr. Fisher, how did you get to be so successful?” Kelly asked.

“Here’s the ____11____ .” Mr. Fisher said. “Write all my goals down in a special notebook. Every morning, I look at my notebook and read my goals. Then I say to myself, ‘ ____12____ can I get one step closer to my goals?’”

Mr. Fisher continued, “Try it yourself. ____13____ your dream in perfect detail ( 细节 ) and write it down. Don’t be afraid if your dream seems impossible. ____14____ ever believed that the Wright Brothers could build an airplane. People laughed when Christopher Columbus said that he wanted to sail around the world. But these people believed in their dreams. They thought about their dreams every day. Each day they took little steps to ____15____ their dreams.”

6 A in B to C from D on

7 A plans B courses C meetings D travels

8 A little B few C much D good

9 A or B but C so D and

10 A put down B put up C put off D put on

11 A importance B secret C topic D decision

12 A When B Why C How D Where

13 A Achieve B Read C Write D Picture

14 A Nobody B Somebody C Anybody D Everybody

15 A believe B write C realize D read

难度:
知识点:方法与哲理
使用次数:169
复制
收藏
详情
加入组卷
【答案】

C    7 D    8 A    9 D    10 B    11 B    12 C    13 D    14 A    15 C

【导语】本文是一篇记叙文,文章介绍费希尔用自己的经历告诉凯利可以做任何梦想去做的事,不要在意他人的看法,要努力实现自己的梦想。

6 .句意:一位消防员、一位医生、一位艺术家和一位电脑程序员都来拜访过凯利的班级。

in …… 中; to 到; from 来自; on …… 上。根据 “Kelly’s class had visits...a fireman, a doctor, an artist, and a computer programmer.” 可知,凯利受到了一位消防员、一位医生、一位艺术家和一位电脑程序员的拜访,故选 C

7 .句意:凯利对最后一个来访的人感到非常兴奋 —— 安德鲁 · 费雪,一位著名的电视记者,他还写了许多关于他在世界各地旅行的书。

plans 计划; courses 课程; meetings 会议; travels 旅行。根据 “all around the world” 可知,是去世界各地旅行。故选 D

8 .句意:费希尔谈到他在一个贫穷的家庭长大,几乎没有受过什么教育。

little 几乎没有; few 几乎没有; much 许多; good 好的。根据 “Mr. Fisher talked about growing up in a poor family” 可知,出生于贫穷的家庭,所以没受过什么教育, education 是不可数名词,故选 A

9 .句意:他谈到了攀登珠穆朗玛峰和沿着尼罗河航行。

or 或者; but 但是; so 因此; and 和。 “climbing Mt. Qomolangma” “sailing down the Nile” 构成并列关系,用 and 连接,故选 D

10 .句意:凯利立刻举起了手。

put down 放下; put up 举起; put off 推迟; put on 穿上。根据 “Then he asked if anyone had questions.” 可知,是举手回答问题,故选 B

11 .句意:这就是秘诀。

importance 重要性; secret 秘密; topic 主题; decision 决定。根据 “Mr. Fisher, how did you get to be so successful?” 可知,是成功的秘诀,故选 B

12 .句意:我怎样才能离我的目标更近一步?

When 何时; Why 为什么; How 如何; Where 哪里。根据 “... can I get one step closer to my goals?” 可知,是询问离目标更近的方法,故选 C

13 .句意:详细描绘你的梦想,并把它写下来。

Achieve 实现; Read 读; Write 写; Picture 绘画。根据 “...your dream in perfect detail ( 细节 ) and write it down” 可知,描绘梦想,并画下来,故选 D

14 .句意:没有人相信莱特兄弟能造出飞机。

Nobody 没有人; Somebody 某人; Anybody 任何人; Everybody 每个人。根据 “...Don’t be afraid if your dream seems impossible...ever believed that the Wright Brothers could build an airplane.” 可知,没有人相信莱特兄弟能造出飞机。故选 A

15 .句意:每一天,他们都为实现梦想迈出一小步。

believe 相信; write 写; realize 实现; read 读。根据 “...their dreams” 可知,是实现梦想,故选 C

二、阅读理解 (共3题)
添加该题型下试题
1.

16 which situation is the most dangerous according to the material?

A An old man in a park. B A disabled woman in a house.

C A child in a classroom. D An outside worker at a construction place.

17 How to avoid heat-related deaths according to the material?

①Drink water. ②Stay cool. ③Go swimming. ④Wear light-coloured clothes.

A ①②③ B ①②④ C ①③④ D ②③④

18 Which one can show the relationship between time and the temperature in a car?

Outside Temperature 27℃

A B

C D

19 Where is the material probably from?

A A safety notice. B A travel guide. C A weather report. D A car advertisement.

20 What’s the purpose of the material?

A To warn people not to stay in the car.

B To tell people the importance of extreme heat.

C To remind people to wear lightweight clothes.

D To teach people how to prevent heat-related deaths.

难度:
知识点:应用文
使用次数:242
复制
收藏
详情
加入组卷
【答案】

D    17 B    18 C    19 A    20 D

【导语】本文是一篇应用文,介绍应对炎热天气的一些方法。

16 .推理判断题。根据 Where 中内容可知, “Hot houses, Construction places, Cars” 是最危险的地方,故 D

17 .细节理解题。根据 “HOW TO AVOID” 中内容可知,要喝足够的水,待在凉爽的室内以及穿轻便或浅色的衣服。故选 B

18 .推理判断题。根据 “Outside Temperature 27℃” 中内容可知,选项 C 的变化图与之相符。故选 C

19 .推理判断题。本文主要介绍应对炎热天气的一些方法,所以推测可能是一个安全通知,故选 A

20 .主旨大意题。本文主要介绍应对炎热天气的一些方法,结合 “Heat-related deaths can be prevented.” 可知,是教人们如何预防与高温有关的死亡,故选 D

2.

Students attend a science lesson given by astronauts on board China’s Tiangong space station on Wednesday, March 23, 2022. Zhai Zhigang, Wang Yaping and Ye Guangfu, the members of the Shenzhou XIII, which was launched ( 发射 ) on October 16, appear on television screens watched by millions of students across China.

During the 41-minute lesson, the astronauts did four experiments to show physical phenomena( 现象 ) only possible in a weightless environment, such as “liquid crystallization” and “a water bridge”. In one experiment, Wang used a toy of Bing Dwen Dwen, the mascot of the 2022 Beijing Winter Olympic Games, to show how objects fly in Tiangong. They invited the young viewers to do similar experiments to see the differences between space and land environments.

Before closing the lesson, the astronauts answered questions from students. The questions covered the life and work in space, such as how to take care of the skin and whether hot water was available.

Wednesday’s event marked the third time Wang had taken part in a space lesson. In June 2013, she gave the nation’s first space lesson to over 60 million Chinese students in Shenzhou X. It made China the second country, following the United States, to have given a lesson to schoolchildren from space.

In early December, Wang gave the country’s second space lesson from the Tiangong station. The astronauts showed viewers how they lived and worked inside the space station.

“These science lessons can encourage students to explore the world of science and technology.” Shi Yi, a physics teacher, said after today’s activity, “Encouraged by China’s spaceflight achievements, my school has built a space science laboratory and the teachers give lessons about space exploration.”

21 On March 23, 2022, the astronauts finished these tasks EXCEPT ________ .

A answering the questions from students

B inviting the students to do experiments

C doing an experiment about “a water bridge”

D showing how they lived inside the space station

22 When did Wang Yaping give the second lecture in space?

A In June 2013. B In October 2021. C In December 2021. D In March 2022.

23 Which one of the statements below is an opinion?

A The astronauts did four experiments during the lesson.

B Over 60 million students across China attended the lesson.

C China is the second country to have given a lesson in space.

D The three science lessons given by astronauts are rather meaningful.

24 What’s the best title for the passage?

A Astronauts Give Lessons in Space. B China Launched Shenzhou XIII.

C The Exploration of Outer Space. D The Development of Tiangong Space Station.

25 What kind of writing is the passage?

A A science novel. B A news report. C A fairy tale. D An interview.

难度:
知识点:其他
使用次数:297
复制
收藏
详情
加入组卷
【答案】

D    22 C    23 D    24 A    25 B

【导语】本文主要介绍了中国天宫空间站宇航员给学生上的一次在线课程,宇航员进行了四项实验来给学生展示宇宙飞船中的物理现象。

21 .细节理解题。根据 “During the 41-minute lesson...such as “liquid crystallization” and “a water bridge”.” “They invited the young viewers to do similar experiments to see the differences between space and land environments.” “Before closing the lesson, the astronauts answered questions from students.” 可知,在 2022 3 23 日,宇航员做了水桥实验,回答了学生的提问和邀请学生做实验,没做的是展示他们如何在空间站里生活。故选 D

22 .推理判断题。根据 “March 23, 2022” “In early December, Wang gave the country’s second space lesson from the Tiangong station.” 可知,在 2021 12 月,王亚平在太空做了第二场讲座,故选 C

23 .推理判断题。分析四个选项可知, ABC 三项都在陈述客观事实,选项 D“ 宇航员做的三个科学实验是有意义的 是观点而非事实,故选 D

24 .最佳标题题。本文主要介绍了中国天宫空间站宇航员给学生上的一次在线课程,宇航员进行了四项实验来给学生展示宇宙飞船中的物理现象。故选 A“ 宇航员在太空上课 符合主题,故选 A

25 .推理判断题。本文介绍中国天宫空间站宇航员给学生上的一次在线课程,宇航员进行了四项实验来给学生展示宇宙飞船中的物理现象。推测可能在新闻报道上看到这篇文章,故选 B

3.

A tree has roots. People have roots too. If you get to the root of a problem, you will solve it. It’s the same thing with words. Dig deeply into a big, unfamiliar word and you will understand where it came from.

As readers, especially those reading in a second language, we need to deal with the text as if we were detectives ( 侦探 ) looking for information to unlock the unknown. Like any good detective arriving on the crime scene, the first thing to do when meeting a new and difficult word is to judge the situation, to look at everything that is known and see if it helps us to understand what it means.

As you know, prefixes ( 前缀 ) and suffixes ( 后缀 ) can be added to the beginning or end of words to change the meaning. Know them, and you will have the word building power. But root words are the key. Take time to learn a few of these, put them in your memory, and you will become a master word detective.

Let’s look at one common root word used in English. “Alter” from the Latin word means “other”. When you meet this root word, you know that the bigger word has something to do with “other”. Examine the word “alternate”. Can you find the Latin root in it?

·If you and your friend like to eat out, first you pay and the other pays the next time. You are alternating paying.

·If you go to the movies on alternate Saturdays, you go on one Saturday, but not the other Saturday.

·If you have no alternative, you have no other choice.

Learn as many root words as possible in the language you are studying. Then use your “rooting for words” skills. Like any new skill, practice and hard work are always paid back.

26 What does the underlined word “ it ” in paragraph 2 refer to?

A The situation. B The crime scene.

C A new and difficult word. D Everything that is known.

27 If Jim and Lily go to the movies, which one below is “alternating paying”?

A They each pay half. B Jim pays every time.

C They take turns paying. D Their parents pay for them.

28 How does the author explain his ideas about root words?

A By giving a fact. B By taking an example.

C By telling a story. D By having a discussion.

29 “Sen” from the Latin word means “old”. Which word uses this Latin root?

A My brother is my senior by two years. B He was ill so he was absent from school.

C A criminal was sentenced to death by law. D 60 students were present at the sports meeting.

30 Which of the following shows the structure ( 结构 ) of the passage?

(①=paragraph 1 ②=paragraph 2,…)

A B C D

难度:
知识点:说明文
使用次数:172
复制
收藏
详情
加入组卷
【答案】

C    27 C    28 B    29 A    30 B

【导语】本文是一篇说明文,向我们介绍学习语言的一些方法。

26 .推理判断题。根据 “the first thing to do when meeting a new and difficult word is to judge the situation, to look at everything that is known and see if it helps us to understand what it means.” 可知,当遇到一个新的和困难的单词时,第一件要做的事情是判断情况,查看所有已知的东西,看看它是否有助于我们理解它的意思。此处 it 指的是 一个新的和困难的单词 ,故选 C

27 .推理判断题。根据 “If you and your friend like to eat out, first you pay and the other pays the next time. You are alternating paying.” 可知,如果你和你的朋友喜欢出去吃饭,你先付钱,下次由对方付钱。 “alternating paying” 的意思是 轮流付钱 ,故选 C

28 .推理判断题。根据第四段内容可知,作者通过举例来解释他对词根的看法,故选 B

29 .推理判断题。根据 “ ‘Sen’ from the Latin word means ‘old’.” 可知, “Sen” 来自拉丁语,意思是 ,结合选项 “My brother is my senior by two years.” 表示 我哥哥比我大两岁 与之相符,故选 A

30 .篇章结构题。分析文章内容可知,第一段引出主题;第二段介绍处理文本时需要注意的东西;第三、四段介绍前后缀和词根的问题;第五段总结。故选 B

三、阅读填空 (共3题)
添加该题型下试题

本卷还有4题,登录并加入会员即可免费使用哦~

立即下载
全选试题
编辑试卷
收藏试卷
试题总数:
9
总体难度:
中等
难度统计
难度系数
数量
占比
容易
1
11.11%
中等
8
88.88%
题型统计
大题类型
数量
占比
未分类
2
22.22%
阅读理解
3
33.33%
阅读填空
3
33.33%
作文
1
11.11%
知识点统计
知识点
数量
占比
文学
1
11.11%
方法与哲理
1
11.11%
应用文
1
11.11%
其他
1
11.11%
说明文
2
22.22%
科普知识与现代技术
1
11.11%
阅读表达
1
11.11%
语言学习
1
11.11%
版权提示

该作品由: 用户长孙庭分享上传

可圈可点是一个信息分享及获取的平台。不确保部分用户上传资料的来源及知识产权归属。如您发现相关资料侵犯您的合法权益,请联系 可圈可点 ,我们核实后将及时进行处理。
终身vip限时499
全站组卷·刷题终身免费使用
立即抢购


0
使用
说明
群联盟
收藏
领福利