• 难度: 使用次数:40 入库时间:2015-11-27

    Senior high school life is a very new experience. Li Ruomeng, 16, a Senior 1 student at Shanghai No 8 High School, thinks that he has become more responsible (有责任感的)    1   he began to study in an all-boys class.

    Li is studying in one of the first all-boys classes in Shanghai. The classes were started    2    September, 2012. Besides common subjects    3   math and English, the all-boys classes take some special courses. Theyve learned how to stay safe in earthquakes and fires. Li is looking forward to courses in the mountains. That    4    be exciting and useful. I cant wait to see if I can live by    5    in the mountains. said Li.

    From eight months of study, the students have got a lot from    6   and also made progress in their studies. But there are still some worries that boys in the class may be    7    to get on with girls.

    Lu Qisheng, the schools headmaster, doesnt agree with that. The boys told me they have more ways to get on with    8   , Lu told China Daily. One boy goes to next-door classes to   9  girls stories, while another likes to show girls how to dance.

    The school is planning    10    four more all-boys classes this September. What we try to do is to help boys do their best and achieve their greatest potential (潜能), Lu said.

    1A. until              B. after                 C. since               D. when

    2A. at                 B. in                     C. on                    D. for

    3A. such as         B. for example      C. as                    D. because of  

    4A. cant            B. must                  C. may                D. shouldnt

    5A. itself              B. themselves       C. myself              D. yourself

    6A. their teachers  B. common subjects  C. special courses  D. the mountains

    7A. clever            B. friendly            C. happy               D. afraid

    8A. parents          B. classmates       C. teachers             D. girls

    9A. tell                 B. say                  C. speak                D. talk

    10A. to close       B. to start              C. to finish            D. to give

    答案

    1C

    2B

    3A

    4B

    5C

    6C

    7D

    8D

    9A

    10B

    【解析】

    试题分析:这篇短文主要介绍了上海第八中学开设的一种全是男生的班级。短文重点介绍了这种班级给男生们带来的一些好处及其不足之处,并告诉我们这个学期这所学校打算再开设四个这样的班级。

    1.连词辨析。A.直到;B.在……之后;C.自从……以来;D.既然,当……时。结合语境可知此处指的是,自从他开始在男生班学习以来,故选C

    2.介词辨析。在表示时间时,at表示在时间的一点;on 表示在具体某一天; in表示在一个时间范围,或者接一段时间,表示多久之后。For后接一段时间,表示动作持续多久。联系下文September, 2012,可知此处表示在一个时间范围,故选B

    3.短语辨析。A.比如,诸如;B.例如; C.如同,当做;D.因为;结合语境可知此处指的是,除了诸如数学英语这样的一般科目外。在表示“例如”这一含义时,for example强调“举例”说明,而且一般只举同类人或物中的一个作为插入语,且用逗号隔开,可置于句首、句中或句末。such as用来“罗列”同类人或物中的几个例子,可置于被列举的事物与前面的名词之间,但其后边不能用逗号。结合语境可知选A

    4.情态动词辨析。A. 可能不;B.必须,一定;C.可以,可能;D.不应该。结合语境可知此处意思是,那一定很令人兴奋并且有用。结合语境可知选B <c oo co.ne t.cn组 卷a

    5.结合语境可知此处指的是靠自己生活,故选C,我自己。

    6.联系前文描述,可知此处指的是学生们从这些特殊课程中学到很多东西,故选C,特殊的课程。

    7.形容词辨析。A.聪明的;B.友好的;C.高兴的;D.害怕的。结合语境可知此处指的是,这个班的男生可能害怕和女生相处,故选D

    8.联系前文描述,可知此处指的是他们有很多种方法同女孩们相处。故选D,女孩们。

    9.动词辨析。tell告诉,讲述,强调一个人说;say 说,强调说的内容;talk 不及物动词,谈话,多和介词搭配使用;speak演讲,发言,说某种语言。联系下文,可知此处指的是讲述故事,故选A

    10.动词辨析。A. 关闭;B.开始,启动; C.完成;D.给予。结合语境可知此处指的是,这个学期,这所学校计划再开设四个全是男生的班。故选B

    考点:新闻报道类记述文

    点评:这篇短文内容比较简单,理解不难。各小题与上下文联系比较紧密,答题中一定要注意联系上下文。答完后多读几遍,看看是否符合逻辑,适当修改。个别小题可以当作单独的词义辨析题来做,先区分词义,结合语境选出最能使语句通顺的答案。



    如果没有找到你要的答案,请尝试下下面的试题答案搜索功能。



用户评论纠错:

      暂无评论

我来说几句: