• 难度: 使用次数:34 入库时间:2015-11-27

    Working parents feel that they are not giving their children enough care. They think that their children feel 1 and  2  to spend more time with them.

    Scientists in some colleges have found that working parents believed that they knew  3  their children, but  4 had ever asked their children what they thought. So scientists interviewed (采访) over 1,000 children of working mothers or fathers to 5  what they wanted. They asked the children 6 they wanted their parents to stay  7  and some 8 questionsAfter they collected the answers, it was   9  that only 10% of the children in their study said that they wanted more time with their parents. _10_, the children who were interviewed said they wanted their parents to give more   11 to them. They said that their parents were as   12  as a bee. When they were asked about what they 13   most, a large number of the children said that they wanted to feel important and    14  .

    So parents should know what their children really want and how to get along  15  with them.

    1A. tired         B. afraid           C. unhappy          D. worried

    2A. think         B. let              C. ask              D. want

    3A. of          B. at           C. about      D. over

    4A. every one     B. someone          C. anyone           D. no one

    5A. try out       B. find out         C. take out        D. put out

    6A. whether       B. why              C. when             D. how

    7A. behind        B. at home          C. away             D. up

    8A. other         B. others           C. the other        D. the others

    9A. surprising    B. important        C. necessary       D. useful

    10A. But          B. Also             C. However          D. too

    11A. food             B. care             C. money            D. practice

    12A. small       B. young            C. lazy                 D. busy

    13A. talked      B. learned          C. needed               D. studied

    14A. loved        B. hated            C. complained           D. troubled

    15A. good         B. nice             C. fine                 D. well

    答案

    1.C

    >可圈可点组卷cooco.net.cna

    2.D

    3.C

    4.D

    5.B

    6.A

    7.B

    8.A

    9.A

    10.C

    11.B

    12.D

    13.C

    14.A

    15.D

    【解析】

    试题分析:这篇短文主要描述了那些父母在外工作的孩子们。通过一个调查告诉我们这些孩子们缺少关爱,父母们应该了解他们的需要和他们融洽相处。

    1.联系前文描述,可知此处指的是他们的孩子们感到不高兴,故选C,不高兴的。

    2.动词辨析。A.想,认为;B.让; C.问,要求;D.想,想要。联系下文,可知此处指的是要求和他们度过更多的时间。故选D。

    3.介词辨析。A.关于,……的;B. 在一点;C. 关于;D. 越过,在……之上。结合语境可知此处指的是了解他们孩子的情况。故选C。

    4.联系下文,可知此处指的是:但是没有人问过他们的孩子们想什么。故选D,没有人。

    5.联系前文可知此处指的是查明他们想要什么。故选B,找出,查明。

    6.连词辨析。A.是否;B. 为什么;C.什么时候;D.怎么样。句意:他们问这些孩子们是否想要他们的父母留下来。故选A。

    7.结合语境可知此处指的是他们是否想要他们的父母呆在家,故选B,在家。

    8.联系前文,可知此处指的是其它问题。故选A,其它的。

    9.联系下文调查结果,可知是令人吃惊的,故选A,令人吃惊的。

    0.词义辨析。A.但是;B. 并且,另外;C.然而,可是;D.太,也。联系下文描述可知前后是转折关系,but作为连词后面不用逗号隔开,故选C。

    11.联系前文描述,可知此处指的是要求给予他们更多的关心,故选B,关心。

    12.联系下文,可知此处指的是他们的父母像蜜蜂一样忙碌,故选D,忙碌的。

    13.联系下文描述,可知此处指的是他们最需要什么。故选C,需要。

    14.联系前文可知这些孩子是缺少关怀和爱护的,故选A,受珍爱的。

    15.结合语境可知此处指的是和孩子们融洽相处,此处用副词well作状语修饰get along,选项ABC是形容词,故选D。

    考点:有关留守儿童的议论文

    点评:这篇短文内容比较简单,理解不难。各小题与上下文联系比较紧密,答题中一定要注意联系上下文。答完后多读几遍,看看是否符合逻辑,适当修改。个别小题可以当作单独的词义辨析题来做,先区分词义,结合语境选出最能使语句通顺的答案。



    如果没有找到你要的答案,请尝试下下面的试题答案搜索功能。



用户评论纠错:

      暂无评论

我来说几句: