下载试题
当前位置:
学科首页
>
阅读理解
>
说明文
>
试题详情
难度:
使用次数:193
更新时间:2021-08-12
加入组卷
1.

When most people decide to buy food, they go to a grocery store. Grocery stores sell many different kinds of food in just one store. Some grocery stores also sell household goods such as kitchen paper, cleaning things, and diapers (尿布) . A grocery store is a convenient place to shop for the kitchen and others.

Although it is comfortable and relaxing to shop at a grocery store, some people decide to buy their food from other places like farmers’ markets. At a farmers’ market, local farmers sell the foods they grow to customers. The foods they sell often include fruits, vegetables, and meats. Most of these foods are freshly harvested (收获) with no man-made additions.

There are several ways in which farmers’ markets are less convenient than grocery stores. For example, packed foods usually are not sold at farmers’ markets. Besides, many farmers do not accept credit (信用) cards or checks (支票) as payment for their goods. What is more, most farmers’ markets are only open for business once or twice each week. This makes some people not want to shop at farmers' markets, but others are willing because of the fresh and local food there.

Deciding whether to shop for food at grocery stores or at farmers’ markets is a personal choice. This choice reflects a person’s values about life and about food. Those who value convenience and (多样) will probably choose to shop at a grocery store. People who value freshness and enjoy supporting local farmers will probably prefer the farmers’ markets. Luckily, most communities provide choices for both kinds of shoppers.

1 According to the passage, which of the following may not be sold at a farmers’ market?

A Apples. B Potatoes. C Beef. D Kitchen paper.

2 We can NOT infer (推断) ________ from Paragraph 3.

A grocery stores sell packed foods

B people can use credit cards as payment at grocery stores

C grocery stores sell fresh and local food with no man-made additions

D grocery stores are open for business more often than farmers’ market

3 In Paragraphs, why does the writer mention that farmers, markets “are only open for business once or twice each week ? ”

A To complain (抱怨) about the business time of farmers’ markets.

B To help readers look for a better farmers market.

C To explain why farmers’ markets are less convenient than grocery stores.

D To make readers believe that farmers’ markets are too uncomfortable to visit.

4 What’s the main idea of the last paragraph?

A If people want to have more choices, they’ll probably prefer grocery stores.

B Where a person decides to shop depends on his or her personal values.

C If people want to support local farmers, they will probably prefer farmers’ markets.

D In most communities, people can choose to shop either at grocery stores or at farmers’ markets.

5 The writer writes the article mainly to ________.

A compare two places where people buy food

B explain why the smartest people shop at grocery stores

C make readers believe that farmers’ markets are better than grocery stores

D show that people should be judged (评价) according to the places where they buy food

查看答案
题型:阅读理解
知识点:说明文
纠错
【答案】

1 D

2 C

3 C

4 B

5 A

【分析】

本文分别介绍了杂货店和农贸市场的优势和劣势,决定是去杂货店还是去农贸市场买食物是个人的选择。这种选择反映了一个人对生活和食物的价值观。

1

细节理解题。根据 “At a farmers’ market, local farmers sell the foods they grow to customers. The foods they sell often include fruits, vegetables, and meats” 可知,农贸市场售卖水果,蔬菜和肉类, D 选项 厨房用纸 不包括在内,故选 D

2

推理判断题。根据 “packed foods usually are not sold at farmers’ markets”“many farmers do not accept credit (信用) cards or checks” “most farmers’ markets are only open for business once or twice each week” 可知,从第三段我们可以推断出杂货店售卖有包装的食物,人们可以在杂货店用信用卡支付,杂货店比农贸市场更常开门营业,故选 C

3

细节理解题。根据 “There are several ways in which farmers’ markets are less convenient than grocery stores” 可知,这是在解释为什么农贸市场不如杂货店方便,故选 C

4

主旨大意题。根据 “This choice reflects a person’s values about life and about food” 可知,最后一段主要告诉我们一个人决定在哪里购物取决于他或她的个人价值观,故选 B

5

主旨大意题。通读全文可知,本文主要对比了人们买东西的两个地点 —— 杂货店和农贸市场的优势和劣势,故选 A

=
考点梳理:
根据可圈可点权威老师分析,试题“ ”主要考查你对 科教类阅读 等考点的理解。关于这些考点的“资料梳理”如下:
◎ 科教类阅读的定义
科普类的阅读:
科普类的阅读理解包含介绍科学知识、社会知识的短文。阅读这类短文时,要以事实为中心进行思考,抓住事物的特征、用途、相互关系等。
如果是介绍社会现象的文章,要掌握所谈现象的内涵。
◎ 科教类阅读的知识扩展
1. 加强整体意识,把握文章的主要内容。在阅读的时候可给段落标上序号,并给重要的句子和
   关键词做上记号,尤其是各段中心句,为答题提供更快捷更多的信息源。
2. 审清题干,发觉和把握试题中有效的提示性信息,确认命题的角度、阅读范围和答题方式。
3. 定位阅读,强化对应意识。同时要注意原文利用和自我加工相结合。
◎ 科教类阅读的知识点拨
答题技巧:
1. 加强整体意识,把握文章的主要内容。在阅读的时候可给段落标上序号,并给重要的句子和
   关键词做上记号,尤其是各段中心句,为答题提供更快捷更多的信息源。
2. 审清题干,发觉和把握试题中有效的提示性信息,确认命题的角度、阅读范围和答题方式。
3. 定位阅读,强化对应意识。同时要注意原文利用和自我加工相结合。
◎ 科教类阅读的教学目标
1、正确认识到我国科教方面取得的成就和存在的不足,增强民族自豪感和自信心。
2、树立强烈的社会责任感,树立正确的学习观念。
3、从日常生活小事做起,培养创新精神,为国家发展尽自己的一份力量。
◎ 科教类阅读的考试要求
能力要求:了解/识记
课时要求:1
考试频率:必考
分值比重:5
类题推荐:
说明文
难度:
使用次数:126
更新时间:2021-07-19
加入组卷
1.

                                              Swimming and English Learning

Can you swim? Do you like swimming? Yes? Well, how can you learn to swim? I think the best way is to go into the water and learn. I’m afraid you’ll never learn to swim just by reading books about swimming or looking at others swimming. It’s the same with the English study. We must practice, practice and practice.

Listening and speaking are very important for beginners. The children in English-speaking countries first listen to others. Then they try to imitate and speak. We can listen to English programs on radio. You may just understand a few words. It doesn’t matter. Just be relaxed, try to catch every word.

Somebody may be a good listener. But he dare not speak. He’s afraid of making mistakes. You know we sometimes make mistakes when we speak Chinese. Don’t be afraid. We must be brave. If you really want to learn English well, you must try to speak with everyone so long as he knows English. Whether you know him or not is not important when there’s nobody to talk with, you can talk to yourself in English. It’s interesting and also a good way to practice your spoken English. Remember, the more you speak, the fewer mistakes you’ll make.

Reading and writing are more important for senior school students. First we must choose the books we’re interested in. A lot of reading will improve your language sense. This is the most important.

Keep writing English diaries. We can also write English articles. You may even post them to English magazines. Don’t be afraid of failure. Failure is the mother of success.

Easier said than done. Well, let’s do more practice from now on. I’m sure you’ll learn English well in this way.

1. You can learn to swim by_______.
     A. reading books about it

     B. looking at others swimming

     C. having lessons on it

     D. going into the river and learning

2. We should learn English by _______.

A. listening and speaking           B. reading and writing

C. A and B                                 D. swimming

3. What will you do with mistakes when you speak?

A. Don’t make mistakes.          B. Study hard

C. Try not to speak English        D. Don’t be afraid.

4. What’s more important for senior school students?

   A. listening    B. speaking    C. reading and writing   D. learning

5. We can listen to English ______, according to the passage.

   A. by train     B. on the radio   C. every minute   D. now and then

查看答案
题型:阅读理解
知识点:说明文
复制
试题详情
纠错
难度:
使用次数:70
更新时间:2011-12-28
加入组卷
1.

       What do you do if you’re stranded(处于困境的) on a lonely island? Surely you need to find a way to get in touch with the outside world. Your best chance of doing this is to draw the attention of a passing plane.

Body signals (信号)

       Pilots from different countries understand body signals if they have the correct training. When you wave your arms up and down in a straight line, it means “yes”. When you point downwards and swing your arm from side to side, it means “no”. if you want the polite to know that it’s safe to land, push your hands out in front of you and bend (弯曲) your knees. If you want to say that it’s not safe to land, put your arms in the air and move them to one side.

Smoke signals

       The smoke from a fire can be seen from far away, so it’s a good way to draw attention. If the weather is dry, it isn’t hard to start a fire. Remember, however, that fires can be very dangerous if they get out of control. Never light a fire unless you’re sure that it can’t spread. It the ground is dark, light smoke can be seen more easily. Green grass and leaves produce light smoke.

Ground-to-air signals

       It’s a good idea to build some signals, too. Use large pieces of wood to make the symbols(标记). If you can’t find any wood, use earth. Some useful symbols are:

       F     “I need food and water.”

       II    “I need medicine.”

       I      “I am badly hurt.”

       X     “I am unable to move from here.

Pilots’ replies

       If the pilot lowers the plane’s wings from side to side, this means “message received and understood”. (At night, the pilot flashes the plane’s green lights.) If the pilot flies the plane in a clockwise circle, this means “message received but not understood”. (At night, the pilot flashes the plane’s red lights.)

       However, there is no signal which means “message not received”. Why not?

54. Which picture means “it’s not safe to land”?

55. What can we learn from the passage?

       A. Swinging your arm from side to side means “yes”.

       B. If the ground is dark, light smoke can’t be seen.

       C. If you need some medicine, make a symbol “II”.

       D. The pilots make replies with a blue light at night.

56. What is the passage mainly about?

       A. The explanation of building signals on an island.

       B. The importance of making signals on an island.

       C. Ways of sending out signals on a lonely island.

       D. Ways of receiving signals from a lonely island.

查看答案
题型:阅读理解
知识点:说明文
复制
试题详情
纠错
难度:
使用次数:163
更新时间:2012-04-28
加入组卷
1.

A wedding(婚礼) Invitation

 You’re invited to the wedding of Carrie and Henry at St John’s Church(教堂), on Saturday January 24th at 3:30 p.m. and dinner at the Blue Sky Restaurant, at 6:00p.m.

                                        R.S.V.P: December 29th

Dear Joe,

   I’m so excited and I have to enjoy the news with you. Today is December 23rd, I got a very special invitation from Carrie before Christmas Day(圣诞节). Do you remember the party for the Sydney group at Henry’s house? And do you remember my best friend, Carrie? Well, guess what? Carrie and Henry are getting married? It’s so romantic! Love is here!

  Carrie and Henry are having a big wedding at St. John’s Church. Monica and James are going to their wedding. Oh, I can’t wait to enjoy it. I got the invitation and it is for two people. Can you come to the wedding with me?

  Carrie and Henry are going to Suzhou for their honey moon(蜜月). I’m buying them a camera for their wedding. But before the wedding, I’d like to get my hair cool and buy a pink dress first.

  Call me at 9:00 a.m., on Friday, January 23rd, OK?

                                                    Maria

36. Maria got this wedding invitation from          .

   A. Carrie.           B. Joe.            C. Monica.             D. James

37. Monica and James are taking part in the wedding on          .

   A. Friday morning.    B. Friday afternoon.   C. Saturday morning.   D. Saturday afternoon.

38. What does “getting married” mean in Chinese?

   A. 参加聚会        B. 过圣诞节        C. 做礼拜           D. 结婚

39. The friends to the wedding party are going to have dinner         .

   A. in Suzhou.        B. at Henry’s house    C. at St John’s Church  D. at the Blue Sky Restaurant

40. From the invitation card, we know that         .

   A. Monica is having fun in Suzhou.           B. they are having the wedding in January.

   C. Monica is going to buy a camera for Joe     D. the wedding dinner starts at 7:00 p.m.

查看答案
题型:阅读理解
知识点:说明文
复制
试题详情
纠错
难度:
使用次数:75
更新时间:2012-05-05
加入组卷
1.

    In some parts of the Unites States, farming is easy. But farming has always been difficult in the north-eastern corner of the country, which is called New England.

    New England has many trees and thin, rocky soil. Anyone who wants to start a farm here has had to work very hard. The first job is to cut down all the trees. The next job is to dig the stumps (树桩) of the trees out of the soil. Then the farmer has the most difficult job of all, removing stones from his land, which never really ends, because every winter more stones appear. They come up through the thin soil from the rocks below. Farmers have to keep removing stones from the fields. Even today, farms which have been worked on for 200 years keep producing more stones.

    That is why stone walls are used instead of fences around the new England fields. The stone walls are not high, and can easily be climbed, but they keep the farmer’s cow from joining his neighbour’ cattle.

    6. New England lies _______.

A. in England                                    B. in the USA

C. to the northeast of England        D. to the northeast of Canada

    7. The word ‘remove’ means _______.

A. move again      B. carry out         C. take away     D. bring back

    8. In what order would a farmer in New England do the following things to start a new farm?

a. Removing the stones from the soil        b. Building a stone wall round his fields

c. Digging out the tee stumps.      d. Cutting down the trees.

A. a, b,  d,  c     B. b, c, d, a         C. d, b, c, a ,     D. d, c, a, b

    9. What is the great difficulty New England farmers have in their farming?

A. The soil is as hard as rock             B. There are too many stones

C. Plants scarcely grow                    D. The soil is too thin

    10. New England farmers build stone walls around their fields _________.

A. to save the trouble of taking away the stones

B. to keep their neighbours from breaking into

C. because stone walls are stronger than fences

D. because stone walls are easy to build

查看答案
题型:阅读理解
知识点:说明文
复制
试题详情
纠错
下载试题
复制试题
进入组卷
下载知识点
知识点:
版权提示

该作品由: 用户刘琳分享上传

可圈可点是一个信息分享及获取的平台。不确保部分用户上传资料的来源及知识产权归属。如您发现相关资料侵犯您的合法权益,请联系 可圈可点 ,我们核实后将及时进行处理。
终身vip限时299
全站组卷·刷题终身免费使用
立即抢购


0
使用
说明
群联盟
收藏
领福利