学科首页 试卷详情
2021年湖北省宜昌市英语中考试题含解析
2021年湖北省宜昌市英语中考试题含解析
初中
整体难度:偏难
2021-08-19
题号
评分
一、未分类 (共1题)
添加该题型下试题
1.

Weiqi, as an old board game, was invented in China more than 2,500 years ago. And 1 .

The playing pieces are called stones. One player uses the white stones and the other, black. The players take turns placing the stones on the game board. As we know, 2 . The stones are placed on them.

Weiqi is also called go in the world. Learning it can not only improve people’s logical ( 逻辑的 ) thinking ability, but also 3 . That’s why it is more and more popular with modern people.

In the Sui and Tang Dynasties, Weiqi traveled to Japan. and then to Europe in the 19th century. Now it has grown into an important international competition event. So far, 4 . Among them, players from China, Japan and South Korea have the highest level of Weiqi.

On February 19, the Chinese-English Dictionary of Weiqi Terms ( 术语 ) came out in Beijing. It’s the first professional dictionary about Weiqi in China. As a symbol of Chinese culture, 5 . It also has its own way of thinking and the method of communicating. The dictionary will serve as a necessary tool and bridge for spreading Weiqi culture.

A Weiqi has its special language

B the game is played until today

C it can develop their calm character

D the board surface has 361 cross points

E.people from over 40 countries have played it

难度:
知识点:日常生活类
使用次数:242
复制
收藏
详情
加入组卷
【答案】

1 B

2 D

3 C

4 E

5 A

【分析】

文章主要讲述了下围棋的基本规则、围棋的历史及围棋文化的发展。

1

根据 “was invented in China more than 2,500 years ago” 可知讲了围棋的起源后会讲这个游戏的持续时间。 B 这个游戏一直玩到今天 符合语境。故选 B

2

根据 “The stones are placed on them.” 可知此处介绍了棋子放置的位置。 D 棋盘面上有 361 个交叉点 符合语境。故选 D

3

根据 “ That’s why it is more and more popular with modern people.” 可知此处讲围棋受欢迎的原因。 C 它可以培养他们冷静的性格 符合语境。故选 C

4

根据 “Among them, players from China, Japan and South Korea have the highest level of Weiqi.” 可知此处讲玩围棋的人之多。 E 来自 40 多个国家的人们都玩过它 符合语境。故选 E

5

根据 “the Chinese-English Dictionary of Weiqi Terms” 可知有专门的围棋术语。 A 围棋有其独特的语言 符合语境。故选 A

二、阅读理解 (共2题)
添加该题型下试题
1.

Jonny, a 15-year-old student, is checking his dad’s old jacket. He says, “You’re 45. Dad, you’re never going to wear this again. Can I have it?”

Keith has had a bad day at work, and he is feeling old. And Jonny has hit his pain. Keith raises his voice and says, “What? You mean I’m too old to wear the jacket again?”

Jonny feels like this has come out of nowhere, and now he feels hurt. But I only asked, “Why are you shouting at me?”

“But I don’t like being treated as though I’m too old.” Both of them feel a bit upset.

Have you ever had a similar argument with the people around you? Here are some tips for you to remember when you’re getting mad.

● Accept your feelings and consider the other person’s feelings. That means not always making yourself “right” or “clever” and the other person “wrong” or “stupid”.

● Explain yourself and not the other person, so you can speak out your ideas by starting with “I” but not “You”.

● Don’t always have to reflect before reacting (回应) . If you feel angry, I think it’s a good idea to stop for a moment and understand why.

●Don’t decide the purpose of the other person by your guessing. Try to work out what he or she is feeling, and admit (承认) it if you were wrong.

Don’t forget that it’s never too late to start the ways of communicating.

1 From the passage, we can know Jonny ________.

A is school boy B doesn’t like his dad

C thinks his dad is too old D wants his dad’s new jacket

2 Jonny felt hurt because his dad ________.

A hit is pain B had a busy dag C liked the jacket D was angry with him

3 To avoid an argument, the writer gives us ________ suggestions.

A 2 B 3 C 4 D 5

4 According to the passage, if you want to express your ideas, you’d better begin like this: “________”.

A You misunderstood me… B I know how you feel, but…

C They’re different from us… D Things aren’t the same…

5 The best title for the passage can be ________.

A Learn to Admit Your Mistakes Bravely

B Be Patient with the People around You

C An Argument between a Father and a Son

D Good Ways of Communication Are Important

难度:
知识点:说明文
使用次数:296
复制
收藏
详情
加入组卷
【答案】

1 A

2 D

3 C

4 B

5 D

【分析】

本文由 Jonny 和爸爸二人的争论,就生气给我们几条建议,告诉我们好的沟通方式很重要。

1

细节理解题。根据 “Jonny, a 15-year-old student” 可知, Jonny 是一名学生,故选 A

2

细节理解题。根据 “and now he feels hurt. But I only asked, ‘Why are you shouting at me?’” 可知, Jonny 感觉受伤是因为他的爸爸对他大叫、跟他生气。故选 D

3

细节理解题。根据 “ Accept your feelings and consider the other person’s feelings.” “ Explain yourself and not the other person…” “Don’t always have to reflect before reacting (回应) .” “Don’t decide the purpose of the other person by your guessing.” 可知,作者给出四条建议,故选 C

4

推理判断题。根据 “Explain yourself and not the other person, so you can speak out your ideas by starting with ‘I’ but not ‘You’.” 可知,解释你自己而不是别人,这样你就可以从 而不是 开始说出你的想法。选项 B“ 我知道你的感受,但是 ……” 符合,故选 B

5

最佳标题题。根据 “Don’t forget that it’s never too late to start the ways of communicating.” 和全文内容可知,本文就生气给我们几条建议,告诉我们好的沟通方式很重要。故选 D

2.

When we first moved here, we didn’t have a garden. Mike and I talked about making a large vegetable garden somewhere in our yard, but we couldn’t agree on where. Before we went ahead and dug up the grass, we spent some time thinking about where it would work best. At last, we chose an old sandbox (沙坑) in our front yard to become our garden.

We dreamed about a lively garden with lots of vegetables. We asked many people what we should do to turn this sandbox into a space, then plants can grow in it. And they gave us lots of ideas. My sister was the most knowledgeable, so we listened mostly to her. At first, Mike made a wood fence (栅栏) and I painted it with the kids. We chose a darker color because it would fit our light grey house.

Next, Mike dug 17 holes. Then we filled them with soil (土壤) . It was still too cold to plant anything, so for days I just stared out the window at these holes. To me, it looked much too untidy. I advised to fill those holes back and dig new ones. This time we ended up with 10. Much better.

Over the next few weeks, I worked on getting everything planted in my garden. I started by planting green onion. But I was too excited and planted it too early. Right away it was clear that it wasn’t going to survive. I had to give it up and try something else. Then my next door neighbor gave me red roses to put in my garden. A few days later we went to a greenhouse and came back not with green onion but peppers, tomatoes and so on. Clearly the vegetable and flower garden was slowly becoming our dream garden. Oh well!

I love the way it turned out. This garden will always remind me of my sister.

1 When the writer first arrived at her new house, she ________ .

A had a large flower garden

B dug up the grass in her yard

C talked about making sandbox

D wanted a garden with vegetables

2 Why did the writer suggest filling the first 17 holes back?

A Because she listened to her sister.

B Because the weather was too cold.

C Because the garden looked like a mess.

D Because the kids could dig better ones.

3 What’s the Chinese meaning of the underlined word in Paragraph 4?

A .存活 B .传播 C .嫁接 D .爬藤

4 Which one is the right order of building the garden according to the passage?

a. We built the fence and painted it.

b. We collected much others’ advice.

c. We prepared the plants that we wanted.

d. We decided on the place of the garden.

e. We dug several holes and filled them with soil.

A b-d-a-e-c B d-b-a-e-c C d-e-c-a-b D b-a-d-e-c

5 What does the passage mainly tell us?

A Why was the writer thankful to her sister?

B What did the family plant in their garden?

C How did the family make their dream garden?

D Who spent time with the writer in the garden?

难度:
知识点:记叙文
使用次数:220
复制
收藏
详情
加入组卷
【答案】

1 D

2 C

3 A

4 B

5 C

【分析】

本文主要讲述了作者把自己把前院变成一个种蔬菜和鲜花的花园的经历。

1

细节理解题。根据 “When we first moved here, we didn’t have a garden. Mike and I talked about making a large vegetable garden somewhere in our yard” 可知,在搬到新房子时,她想有一个有蔬菜的花园,故选 D

2

细节理解题。根据 “To me, it looked much too untidy. I advised to fill those holes back and dig new ones” 可知,花园看起来太脏了,故选 C

3

词义猜测题。根据 “I had to give it up and try something else” 可知,因为它没有成活,所以作者不得不放弃而尝试些其他新的东西,所以 survive 表示 存活 ,故选 A

4

细节理解题。根据 “Before we went ahead and dug up the grass, we spent some time thinking about where it would work best”“We asked many people what we should do to turn this sandbox into a space”“Mike made a wood fence (栅栏) and I painted it with the kids”“Next,  Mike dug 17 holes. Then we filled them with soil”“Over the next few weeks, I worked on getting everything planted in my garden” 可知,正确的顺序是:决定了花园的位置 —— 收集了其他人的意见 —— 建立了栅栏并给它上了漆 —— 挖了几个洞,然后用土填上 —— 准备想要的植物。故选 B

5

主旨大意题。通读全文可知,本文主要讲述了作者是如何建立她梦想花园的经历,故选 C

三、完型填空 (共2题)
添加该题型下试题
1.

A group of boys from a primary school soccer team in Anshun, Guizhou Province, are doing daily training on the playground.

The team was made 1 their P. E. teacher Mr. Zeng. And their headmaster Mr. Xiong also 2 a lot. Although the members practice 2 hours every day, playing soccer does not 3 their studies or farm work.

Most of these boys’ parents work in big cities far from the village. In the past, they were afraid of showing themselves in public, 4 now through soccer, they have become outgoing, active and brave. And their skills in soccer have improved rapidly by working hard. In a short time, they have 5 the other teams from nearby schools in the city.

To open 6 minds, Mr. Xiong encouraged them to join in a “Who’s the King”national soccer game. They did not play well in the 7 . However, with the physical advantages they 8 the game. Unluckily, they were short of 9 in such competitions, so they finally lost 1-0.

10 , after Mr. Zeng moved to another school, Miss Yu took his place. The young teacher who was born in 1985 11 to teach there. She is their soccer coach and also teaches them English, math and other 12 . To her surprise, these village boys are not like 13 she thought. She says that every time the team travels to another city to take part in a soccer game, the kids are just very 14 in themselves.

Soccer gives these kids a 15 to see the wonderful things of the outside world. And it makes them strongly believe that they would go beyond (在另一边) the mountains one day.

1 A in B by C from D of

2 A celebrated B changed C supported D achieved

3 A influence B shake C afford D cover

4 A or B so C for D but

5 A directed B compared C beaten D interviewed

6 A her B our C his D their

7 A end B beginning C middle D process

8 A controlled B passed C finished D recorded

9 A experience B development C progress D information

10 A Now B Later C Before D Firstly

11 A invited B volunteered C remembered D dared

12 A challenges B choices C purposes D subjects

13 A how B when C what D where

14 A confident B talented C interested D rich

15 A rule B role C chance D result

难度:
知识点:日常生活类
使用次数:173
复制
收藏
详情
加入组卷
【答案】

1 B

2 C

3 A

4 D

5 C

6 D

7 B

8 A

9 A

10 B

11 B

12 D

13 C

14 A

15 C

【分析】

本文讲述了一群农村足球队的孩子们在老师的支持和陪伴下,坚持在学校练习踢足球,并且经常和其他的足球队进行比赛,志愿老师看到这些孩子的精神面貌感到很吃惊,因为他们在去其他城市比赛时表现得很自信,这些孩子们坚信总有一天他们会走出这里。

1

句意:这个队是由他们的体育老师曾老师组建的。

in …… 里; by 由; from 从; of…… 的。根据 “The team was made… their P. E. teacher Mr. Zeng” 可知,此处用 be made by 表示 …… 组成的 ,故选 B

2

句意:他们的校长熊老师也给予了很大的支持。

celebrated 庆祝; changed 改变; supported 支持; achieved 达到。根据 “And their headmaster Mr. Xiong also…a lot” 可知,校长也支持这件事情,故选 C

3

句意:踢足球不影响他们的学习和农活。

influence 影响; shake 动摇; afford 买得起; cover 覆盖。根据 “Although the members practice 2 hours every day” 可知,尽管每天练习两个小时,但是踢足球并不影响他们的任何事情,故选 A

4

句意:但是现在,通过足球,他们变得开朗,积极和勇敢。

or 或者; so 所以; for 为了; but 但是。根据 “In the past” “now” 可知,此处是拿现在和过去进行对比,表转折关系,故选 D

5

句意:在很短的时间里,他们打败了城市附近学校的其他球队。

directed 指导; compared 比较; beated 击败; interviewed 采访。根据 “the other teams” 可知,此处指击败了其他的球队,故选 C

6

句意:为了开放他们的思想,熊老师鼓励他们参加一场名为 谁是国王 的全国足球赛。

her 她的; our 我们的; his 他的; their 他们的。根据 “them” 可知,此空应填 their ,修饰名词 minds ,故选 D

7

句意:他们开始踢得不好。

end 结束; beginning 开始; middle 中间; process 过程。根据 “However, with the physical advantages they …the game” 可知,刚开始踢得不好,后来发挥出优势,故选 B

8

句意:然而,凭借身体上的优势,他们控制了比赛。

controlled 控制; passed 通过; finished 完成; recorded 记录。根据 “with the physical advantages they …the game” 可知,凭借自己的优势控制了比赛,故选 A

9

句意:不幸的是,他们缺乏此类比赛的经验。

experience 经验; development 发展; progress 过程; information 信息。根据 “Unluckily” “so they finally lost 1-0.” 可知,因为缺乏经验所以输了,故选 A

10

句意:后来,曾老师转到了另一所学校,于老师接替了他的位置。

Now 现在; Later 后来; Before …… 之前; Firstly 首先。根据 “after Mr. Zeng moved to another school” 可知,此处讲述后来发生的事情,故选 B

11

句意:这位 1985 年出生的年轻教师自愿在那里任教。

invited 邀请; volunteered 志愿; remembered 记得; dared 敢于。根据 “The young teacher who was born in 1985… to teach there” 可推断,这位老师是自愿到农村教学,故选 B

12

句意:她是他们的足球教练,也教他们英语、数学和其他科目。

challenges 挑战; choices 选择; purposes 目的; subjects 学科。根据 “English, math” 可知,此处指其他的学科,故选 D

13

句意:令她吃惊的是,这些乡村男孩并不像她所想的那样。

how 怎样; when 何时; what 什么; where 哪里。此空是作动词 thought 的宾语,应用 what 引导宾语从句,故选 C

14

句意:孩子们对自己很有信心。

confident 自信的; talented 有天赋的; interested 有趣的; rich 富有的。根据 “And it makes them strongly believe that they would go beyond (在另一边) the mountains one day.” 可知,孩子们出去参加比赛时,都很自信,他们坚信自己有一天会走出大山,故选 A

15

句意:足球给了这些孩子一个看到外面世界美好事物的机会。

rule 规则; role 角色; chance 机会; result 结果。根据 “She says that every time the team travels to another city to take part in a soccer game” 可知,去其他的城市参加比赛是给了这些孩子们看到外面世界的好机会,故选 C

2.

When we say “we threw something out,” what do we really mean? After all, our waste doesn’t just disappear even if it is taken a 1 . So why not recycle it?

Have you ever used newspapers when you clean the windows? If you haven’t, please try! I didn’t believe it when I 2 (听到) and read that. I thought that they would certainly leave ink (墨汁) or bits of paper behind. Actually, I was so wrong. I have had clearer windows than before s 3 I tried it.

When we mention cleaning products, we have to talk about paper towels (手巾) .I used 4 think more paper towels meant a cleaner home. I loved the idea of cleaning with the fresh white paper and then throwing 5 out. But now I know that I have to s 6 using paper towels, because paper towels are a huge waste problem. Cutting out paper towels would save 7 (树) , water, air and our money.

Recently, my family and I have started collecting all old 8 (衣服) , and then cut them into pieces. Getting one piece to do some cleaning has become our n 9 habit. I thought that it would be such 10 uneasy thing to break a 30-year-old habit. Whatever, it really is the most meaningful thing that I have done during a long time.

难度:
知识点:未分类
使用次数:209
复制
收藏
详情
加入组卷
【答案】

1 (a)way

2 heard

3 (s)ince

4 to

5 it

6 (s)top

7 trees

8 clothes

9 (n)ew

10 an

【分析】

本文通过讲述作者改变自己清洁习惯的经历,来告诉人们重复利用一些环保的东西来做清洁。

1

句意:毕竟,即使我们的废物被带走了,它也不会凭空消失。根据 “our waste doesn't just disappear even if it is taken” 及首字母,可知,此处表示 被带走 ,用 take away 表示 带走 ,故填 (a)way

2

句意:我听到并看到的时候都不敢相信。根据中文提示, hear 表示 听到 ,根据 “didn’t” 可知,此空应填动词过去式,故填 heard

3

句意:自从我试过以后,我的窗户比以前更干净了。根据 “I have had clearer windows than before … I tried it” 及首字母,可知,自从试过以后就发现这个很好用, since“ 自从 ,故填 (s)ince

4

句意:我以前认为纸巾越多,家就越干净。根据 “But now” 可知,此处影视描述过去常常发生的事情,用 used to do sth 表示 过去常常做某事 ,故填 to

5

句意:我喜欢用新鲜的白纸清洗,然后扔掉它的想法。此空指代前文提到的 “the fresh white paper” paper 是不可数名词,用代词 it 指代,故填 it

6

句意:但现在我知道我不能再用纸巾了。根据 “because paper towels are a huge waste problem” 可知,发现了这个问题,所以要停止使用纸巾了, stop doing sth“ 停止做某事 have to do sth“ 必须做某事 ,故填 (s)top

7

句意:减少使用纸巾可以节约树木、水、空气和我们的钱。根据中文提示, tree 表示 ,此处不是单指一棵树,要用其复数形式,故填 trees

8

句意:最近,我和我的家人开始收集所有的旧衣服。根据中文提示, clothes 表示 衣服 ,故填 clothes

9

句意:让其中一片做一些清洁已经成为我们的新习惯。此空缺少形容词修饰名词 habit ,根据前文描述,作者之前习惯用纸巾做清洁,现在用衣服的碎片成为一种新的习惯,结合首字母 n ,可推断,此空应填 new“ 新的 ,故填 (n)ew

10

句意:我以为打破一个 30 年的习惯是一件很不容易的事。此处表示 一件不容易的事 ,表泛指,且 uneasy 是以元音音素开头的单词,故填 an

四、作文 (共1题)
添加该题型下试题

本卷还有6题,登录并加入会员即可免费使用哦~

立即下载
全选试题
编辑试卷
收藏试卷
试题总数:
11
总体难度:
偏难
难度统计
难度系数
数量
占比
中等
8
72.72%
偏难
2
18.18%
容易
1
9.09%
题型统计
大题类型
数量
占比
未分类
1
9.09%
阅读理解
2
18.18%
完型填空
2
18.18%
作文
1
9.09%
完成句子
5
45.45%
知识点统计
知识点
数量
占比
日常生活类
2
18.18%
说明文
1
9.09%
记叙文
1
9.09%
公益行为
1
9.09%
未分类
2
18.18%
动词时态
2
18.18%
单词拼写
1
9.09%
形容词比较级
1
9.09%
版权提示

该作品由: 用户马政分享上传

可圈可点是一个信息分享及获取的平台。不确保部分用户上传资料的来源及知识产权归属。如您发现相关资料侵犯您的合法权益,请联系 可圈可点 ,我们核实后将及时进行处理。
终身vip限时499
全站组卷·刷题终身免费使用
立即抢购


0
使用
说明
群联盟
收藏
领福利